Smaki Azji

Kulinarną podróż po kontynencie azjatyckim warto rozpocząć od najstarszej restauracji chińskiejw Szczecinie, Jin Du, a zakończyć w Sake, gdzie zgodnie z hasłem „Więcej niż sushi” odnajdziemy nie tylko wyważone smaki Japonii, ale także pikanterię Tajlandii.

Autor

Karina Tessar

Fenomen kuchni chińskiej tkwi w aromacie potraw, które mają fanów na całym świecie. Pochodzący z Pekinu i Kantonu szefowie kuchni Jin Du podają nam to, co najlepsze w ich ojczystym kraju – dania przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami, ale dostosowane do gustu polskich gości. Można tu zjeść jedną z najlepiej przyrządzonych kaczek w mieście, ale goście chwalą też aromatyczne zupy, delikatne ryby, smażone makarony, dania mięsne i wegetariańskie, jak i desery czy napoje. Na niezdecydowanych czekają zestawy, dzięki którym możemy popróbować pełnego spektrum chińskich potraw. Podobnie jest w Sake, którego szef kuchni pracuje w restauracji od samego początku, czyli od 13 lat. Jest on największym gwarantem stałego smaku japońskich dań. Znajdziemy tu nie tylko duże porcje sushi, dostępne w korzystnych promocjach, tempurę, owoce morza, dania z ryżu czy makaronu udon, ale także przysmaki kuchni tajskiej, która nie tylko zniewala smakiem, ale też kusi kolorami. Tak jest m.in. z kultowym curry, pad thai i rozgrzewającymi zupami. Wszystko to w nowoczesnych wnętrzach sali japońskiej, tajskiej i intymnego VIP roomu, w których poczujemy prawdziwy klimat Orientu.

 
Restauracja japońska Sake
al. Piastów 1
Szczecin
Restauracja Jin Du
Jana Pawła II 17
Szczecin
2( 6)
Sierpień'17