Źródło życia

Woda stanowi najważniejszy składnik naszego ciała. To materiał budulcowy naszych komórek i tkanek, bierze udział w wielu procesach w organizmie, lecz by zachodziły bez problemów musi być zachowany jej odpowiedni poziom. Mówimy wtedy o bilansie wodnym, czyli o różnicy pomiędzy wodą pobraną, a wydaloną z naszego organizmu. Aby „wyjść na zero” musi być zachowany constans między dostarczaną ilością płynów. O tym jak bardzo ważna dla naszego organizmu jest woda rozmawiamy z Janiną Kamińską – trenerem personalnym, dietetykiem i fizjoterapeutą.

Autor

Aneta Dolega

Co się dzieje, gdy nie pijemy wody lub pijemy ją w niedostatecznej ilości?

Gdy ogólnie nie dostarczamy wystarczającej ilości płynów, to niestety organizm nasz zaczyna być na ujemnym bilansie. Zamiast wydalać zaczyna gromadzić na zapas i zaczynają się kłopoty. Problem ten dotyczy w szczególności kobiet. Zamiast cieszyć się lekkością ciała panie czują się ociężale, są spuchnięte. Nagle pojawiają się na wadze dodatkowe 2-3 kilogramy. Inne przyczyny gromadzenia wody w organizmie to: naturalne zmiany hormonalne związane z cyklem miesiączkowym, spożywanie dużej ilości soli, wysoka temperatura i suche powietrze, źle dobrane tabletki antykoncepcyjne, mała aktywność fizyczna, choroby, jak niewydolność serca, choroby nerek i niedoczynność tarczycy, a także nadmierne spożywanie alkoholu.

W takim razie ile pić wody i jaką wodę pić?

Wodę należy pić regularnie, najlepiej małymi łykami i w niedużych ilościach. Najlepiej pić wodę mineralną. Można pić rozcieńczone soki owocowe, warzywne, napary mięty, rumianku i dzikiej róży. Nie należy pić większych ilości wody przegotowanej, która zwiększa wydalanie wody przez nerki, przyspieszając odwodnienie organizmu. Wodę gazowaną zaleca się pić po zakończeniu pracy fizycznej czy zawodów sportowych.

A co z wodą z kranu – nie nadaje się do picia i jest niezdrowa? 

Specjaliści wyjaśniają, że nie ma nic bardziej mylnego. „W leczeniu kamicy nerkowej zaleca się spożywanie wody twardej” informuje doktor Łukasz Balwicki z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Profesor Marek Bizuk z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej zawiadamia, że przed wypiciem wody kranowej nie ma potrzeby jej filtrować ani przegotowywać, a bywa to wręcz działanie niewskazane gdyż woda z kranu zawiera całą gamę mikroelementów i makroelementów. Podkreśla, że woda w Polsce jest dużo lepszej jakości, niż ta, która leciała z kranów w latach 90.

 

Dziękuję za rozmowę.

 

Janina Kamińska
fizjoterapeutka, masażystka,
trener personalny, instruktor fitness.
tel. 606 608 681

1( 7)
Marzec'18
gajda