Tarta serowo-kokosowa z borówkami i migdałami

Początek roku to czas postanowień, często kulinarnych. Zazwyczaj ograniczają się one do zrzucenia kilku kilo co wiąże się z odmawianiem sobie jedzenia. My twierdzimy, ze jest to postanowienie pozbawione sensu i na dowód zamieszczany dwa słodkie przepisy od Eintopf. Jeśli rozpoczynać nowy rok to jak najprzyjemniej. Do czego Was szczerze namawiamy.

Autor

Eintopf

Składniki:

  • opakowanie ciasta  francuaskiego
  • białko z jednego jajka
  • 2 szklanki borówek
  • szklanka płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki uprażonych  wiórków kokosowych
  • 200 g kremowego serka
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego
  • 3 łyżki miodu

Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóżcie płat ciasta francuskiego. Przy użyciu noża, zróbcie ramkę wokół krawędzi ciasta. Środek nakłujcie widelcem. Następnie posmarujcie ciasto białkiem i wstawcie do piekarnika. Pieczcie ok. 10-12 minut, aż zbrązowieje. Jeśli zaczyna pęcznieć, wyjmijcie z piekarnika i ubijcie bąble spodem łyżki. Po czym włóżcie z powrotem do pieca. Gdy ciasto będzie gotowe wyjmijcie i pozostawcie do ostygnięcia. Przygotujcie masę serowo-jogurtową. Wymieszajcie ze sobą serek, jogurt i miód. 1/4 masy przełóżcie do innej miski i dodajcie mleko kokosowe. Masa z mlekiem będzie polewą. Powinna być dość rzadka. Masę jogurtową rozłóżcie równomiernie na cieście francuskim. Następnie rozsypcie na niej borówki, migdały i wiórki kokosowe. Na koniec polejcie polewą z mlekiem kokosowym.

 

 

 

1( 100)
Styczeń'17