Koktajl zimową porą

Gdy na dworze temperatura spada poniżej zera, rozgrzewamy się na wiele sposobów. Zmieniają się składniki, których używamy do przygotowania posiłków, ale także trunków, bo zimą mamy ochotę na zupełnie co innego, niż latem. 

Autor

prestiz

galeria

O tym, jakie drinki podgrzeją zimową aurę i skruszą nawet najtwardsze lody w gorącym karnawale oraz jakie są ich sprawdzone sposoby na przeziębienie, opowiedzieli nam Cezary Zotka i Michał Łoziński, właściciele koktajlbaru 17 Schodów. 

Na zdrowie

Idealny medykament na przeziębienie powstał w Stanach Zjednoczonych w 2005 roku. Miód, cytryna, imbir. – Te trzy lekarstwa i twarda, szkocka whisky to kojący lek na zimowe dolegliwości – mówi Cezary Zotka. W czasach II Wojny Światowej, gdy amerykańscy producenci whiskey zamykali swoje destylarnie, zamieniając je na miejsca produkcji lekarstwa na front wojenny – penicyliny – trunek ten był niezwykle poszukiwany, ale niemożliwy do zdobycia. Sytuację tę wykorzystali potentaci „szkockiej”, którzy zaczęli eksportować swój specjał na rynek amerykański. Być w dobrym miejscu i w dobrym czasie to domena szkockiego przemysłu alkoholowego. Torfowa whisky z regionu Islay, która w połączeniu z resztą składników swoim zapachem przypomina szpital, nawiązując do wytwarzanego przez amerykańskich producentów lekarstwa, wydaje się być tylko dodatkiem do tego sukcesu.

Mocne uderzenie

– Karta koktajli sezonowych, w tym przypadku na zimę, to prawdziwa uczta dla smakoszy wysokoprocentowych trunków, a autorskie koktajle to as w rękawie w „17” – mówi Michał Łoziński. Jednym z takich drinków jest Winter Smash. – Połączenie amerykańskiej whiskey, świeżych cytrusów, m.in. mandarynek, a także suszonych limonek i syropu klonowego, który zawiera solidną dawkę manganu, cynku, magnezu i wapnia, czyli minerałów niezbędnych do utrzymania formy podczas zimy, a to wszystko w koktajlowej formie – zdradza składniki trunku Cezary Zotka. Krople aromatycznych przypraw znad Amazonki prowadzą w świat upalnej Ameryki Południowej, której karnawał jest tak bliski. Emocje, które towarzyszą tej podróży smaków, są na wyciągnięcie ręki. To złoty środek na szalone połączenie między chłodnym wieczorem, a gorącym klimatem. W koktajlbarze 17 Schodów to Ty decydujesz, w jaki rejon globu chcesz się udać. Karnawał już się zaczął. Dołączysz?

2( 101)
luty'17