Makaron z pesto z jarmużu z oliwkami, kaparami i Czekoladą

Czekolada, po przywiezieniu jej przez konkwistadorów z Ameryki do Europy była traktowana jako afrodyzjak. Badania wykazały, że w momencie spożywania czekolady nasz mózg zachowuje się prawie identycznie, jak wtedy gdy jesteśmy pod wpływem bardzo silnego pożądania. Po zjedzeniu czekolady nasze libido może wzrosnąć. Wszystko dzięki temu, że ten przysmak zawiera w sobie takie substancje jak fenyloetyloamina czy kofeina. Powodują one wzrost tzw. hormonów szczęścia. Namawiamy Was do jedzenia czekolady. I na dowód tego proponujemy jej dwie wersje, którym się po prostu nie da oprzeć.

Autor

Eintopf

Składniki:

»  250 g makaronu jaki lubicie

»  3 szklanki liści jarmużu

»  1/3 szklanki oliwy z oliwek

»  1 ząbek czosnku

»  1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni

»  1 szalotka, posiekana

»  1/3 szklanki kaparów, odsączonych

»  3/4 szklanki czarnych oliwek,  przekrojonych na pół

»  garść startego parmezanu

»  garść startej, gorzkiej czekolady

»  sól, pieprz

 

Do gotującej wody wrzućcie na 1 minutę liście jarmużu, odcedźcie je, wyłóżcie na ręcznik papierowy i osuszcie. Zostawcie chochelkę wody z gotowania jarmużu.

Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Osuszone liście jarmużu przełóżcie do malaksera, dodajcie uprażone orzechy i wyciśnięty czosnek, posólcie do smaku i zacznijcie miksować, dodając powoli oliwę. Miksujcie do uzyskania w miarę jednolitej, gładkiej masy. Na patelni podgrzejcie odrobinę oliwy, wrzućcie szalotkę i smażcie, aż lekko zbrązowieje.

Odcedźcie makaron, wymieszajcie go z pesto, dodajcie trochę pozostawionej wody z gotowania jarmużu, wymieszajcie. Dodajcie oliwki, cebulę, kapary, znów wymieszajcie, posypcie wszystko startym parmezanem i czekoladą, popieprzcie do smaku.

 

2( 101)
luty'17