Ciepły poranek. Serowa polenta ze smażonymi pomidorami, jajkiem i bazylią

Trudne poranki, chłód na zewnątrz, nie chce się wstać z łóżka. Najczęściej sięgamy po kubek kawy by się obudzić. Jest jednak coś jeszcze, co do tej kawy idealnie pasuje a nawet może ją zastąpić. To ciepłe, sycące śniadanie. Najważniejszy posiłek dnia podany w takiej formie to energetyczny kop dla naszego organizmu, który sprawi, że nasz poranek stanie się przyjemniejszy i… smaczniejszy. 

Autor

Eintopf

Składniki:

  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 3/4 szklanki polenty
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • kilka świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz

W rondlu doprowadźcie do wrzenia wywar, dodajcie polentę, wymieszajcie, zmniejszcie ogień i gotujcie 15-20 minut, aż polenta zaabsorbuje większość wywaru.

W międzyczasie rozgrzejcie na patelni oliwę, wrzućcie pomidory i smażcie je ok. 10 minut. Na osobnej patelni usmażcie jajka.

Dodajcie do polenty masło i parmezan, wymieszajcie aż się rozpuszczą.

Wyłóżcie polentę na talerze, na niej jajka, usmażone pomidory, doprawcie solą, pieprzem i świeżą bazylią.

3( 102)
luty'17