Makaron z bok choy, imbirem, sezamem i chili

Kolory jedzenia mają znaczenie. Czerwone warzywa i owoce dobrze wpływają na serce, żółte chronią wzrok, a zielone… No właśnie, nie dość, że zieleń to symbol wiosny, odrodzenia i radości to jeszcze fantastycznie smakuje i jest niezwykle zdrowy. Zielone warzywa chronią przed nowotworami. Owoce w tym kolorze działają oczyszczająco, mają mało kalorii i są idealne dla przyszłych mam. Na dodatek zieleń pięknie wygląda na talerzu i już to powoduje, że rośnie nam apetyt. Zatem smacznego!

Autor

Eintopf

Składniki:

»  200 g makaronu jaki lubicie, soba, ryżowy

»  4-5 liści kapusty bok choy

»  1 cebula, dymka

»  1 łyżka nasion sezamu, uprażonych

sos:

»  2 ząbki czosnku, wyciśnięte

»  2 łyżki posiekanego drobno imbiru

»  3 łyżki sosu sojowego

»  1 łyżka syropu klonowego

»  1 łyżka oleju sezamowego

»  1/2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)

 

Pokrójcie liście bok choy wzdłuż, w paski, posiekajcie dymkę. Wymieszajcie ze sobą składniki sosu, odstawcie. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Na głęboką patelnię wlejcie sos, podgrzejcie, dodajcie dymkę i bok choy, smażcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie do nich makaron, dobrze wszystko wymieszajcie. Posypcie uprażonym sezamem.

 

Smacznego!

 
5( 104)
Maj'17