Rewolucja w Spiżarni

Dobra restauracja to znacznie więcej niż jedzenie. To klimat, obsługa, wnętrze, jej położenie a nawet wygląd menu. Spiżarnia Szczecińska, w tym roku, zdecydowała się na prawdziwie kuchenną rewolucję. 

Autor

Aneta Dolega

Właściciele przekazali lokal w ręce specjalistów ze studia kreatywnego Pragmatic, którzy tchnęli w miejsce nowe życie. – Nie jesteśmy kucharzami czy specjalistami od gastronomii. Rozwiązujemy raczej problemy, przez które dana firma, w tym przypadku restauracja, nie jest w stanie w pełni wykorzystać swojego potencjału – wyjaśnia Krzysztof Czubak, właściciel studia Pragmatic. – Przyjęliśmy zlecenie ochoczo, gdyż było to dla nas kolejne wyzwanie i odskocznia od tego, czym zajmujemy się na co dzień.

W ramach zmian pojawili się nowi szefowie kuchni, zostało zmienione menu, łącznie z wyglądem karty, pojawiły się specjalne dzienniczki dla gości Spiżarni, w których mogą zostawić swoją opinię na temat lokalu, ocenić obsługę i jedzenie. Wnętrze nabrało innego klimatu, z głośników popłynęła dyskretna, przyjemna muzyka. – Szefami kuchni uczyniliśmy dwóch braci. Do tej pory tylko gotowali, pierwszy raz pełnią tak ważną funkcję – wyznaje Krzysztof Czubak. – To była bardzo dobra decyzja. Ich kulinarny talent i świeże, młode spojrzenie zaowocowało bardzo ciekawym menu. Oboje są ambitni, bardzo pracowici i ciągle szukają nowych smaków.

W Spiżarni znajdziemy tradycyjne polskie smaki, ale dostosowane do współczesnej klienteli. Klasyczne pierogi ruskie okraszone skwarkami, smalec czy żur – wszystko jest świeże, robione na miejscu, szefowie kuchni nie uznają żadnych półproduktów, jakość ma dla nich ogromne znaczenie. I tak przebojem restauracji ma szansę stać się gęsina, która jest tu podawana w kilku wariantach, nam szczególnie przypadła do gustu pierś z gęsi sous vide, z kaszą bulgur, zielonym pieprzem i sosem morelowym – To fenomenalne mięso, z niezrozumiałych względów niewystarczająco doceniane – zachwala Krzysztof Czubak. – Jest czymś pomiędzy wołowiną a drobiem, dlatego można ją przygotowywać na wiele sposobów. Gęsina jest niesamowicie delikatna w smaku. 

Odpowiednia obsługa to kolejny ważny punkt na liście prowadzących Spiżarnię Szczecińską. Goście od progu mają czuć się komfortowo i wyjątkowo. Już zaraz po złożeniu zamówienia otrzymują przekąskę pod postacią kromki chleba z prawdziwym smalcem, oczywiście z gęsi. Kelnerzy zawsze doradzą, dokładnie opowiedzą o każdym daniu, jeśli któryś z szefów kuchni będzie miał wolną minutę, to również może wyjść do gości na krótką pogawędkę. 

Kolejny niewątpliwy plus Spiżarni to jej położenie. W najbliższym sąsiedztwie restauracji znajdują się Filharmonia i Centrum Dialogu Przełomy. Obok stoi redakcja Kuriera Szczecińskiego, a w bardzo bliskiej odległości park Żeromskiego i Zamek Książąt Pomorskich. Po obiedzie w Spiżarni można wybrać się na spacer na Wały Chrobrego i Bulwary. – Docenia nas coraz więcej szczecinian, którzy chcą w restauracji być potraktowani w szczególny sposób i spróbować czegoś innego. Cały czas wsłuchujemy się w ich głosy, pochwały i uwagi krytyczne – dodaje Krzysztof Czubak. – Pracujemy cały czas nad udoskonaleniem restauracji.  

Spiżarnia Szczecińska
Plac Hołdu Pruskiego 8
Szczecin

tel.: +48 91 4 88 88 81

6( 105)
Czerwiec'17