Owocowe tosty

Rozkosznie kolorowe i szalenie smaczne przekąski, którymi można śmiało zajadać się w najbardziej upalny, letni dzień. Do tego lekkie, niskokaloryczne i także dla osób praktykujących wegetariański styl życia. Wiele wariantów carpaccio, w których surowe lub zblanszowane warzywa są pokrojone w plastry, pobudza wyobraźnię zawodowych kucharzy. Mamy dla was wersję, w której królują różne odmiany buraka i marchewki. W towarzystwie rzodkiewki i orzeszków, lekko zroszone oliwą z oliwek stanowią danie iście królewskie. Borówki, maliny, sos klonowy a wszystko na ciepłych kukurydzianych placuszkach. Czujecie to? Owocowe tosty to nasza druga propozycja. Czysta dziecięca radość z jedzenia!

Autor

Eintopf

Składniki:

»  4 placki tortilli

»  ½ szklanki kremowego serka

»  2 łyżeczki soku z cytryny

»  2 łyżeczki syropu klonowego

»  2 łyżeczki posiekanej mięty

»  1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

»  szczypta soli

»  1-2 awokado, pokrojone w plastry, skropione »  sokiem z cytryny

»  kilka pokrojonych w plastry truskawek

»  garść malin

»  garść borówek

»  kilka gałązek czerwonej porzeczki

»  oliwa

 


Rozgrzejcie piec do temperatury 170’C. Posmarujcie placki tortilli oliwą. Pieczcie ok. 15 minut, aż będą chrupkie i rumiane. Wyjmijcie, odstawcie do ostygnięcia. W międzyczasie wymieszajcie w miseczce ser, sok z cytryny, syrop klonowy, miętę, skórkę z cytryny z odrobiną soli. Posmarujcie placki przygotowanym serkiem, ułóżcie awokado i owoce. Skropcie odrobiną syropu, posypcie skórką cytrynową i miętą.

Smacznego!

 
6( 105)
Czerwiec'17