Warzywne Carpaccio

Rozkosznie kolorowe i szalenie smaczne przekąski, którymi można śmiało zajadać się w najbardziej upalny, letni dzień. Do tego lekkie, niskokaloryczne i także dla osób praktykujących wegetariański styl życia. Wiele wariantów carpaccio, w których surowe lub zblanszowane warzywa są pokrojone w plastry, pobudza wyobraźnię zawodowych kucharzy. Mamy dla was wersję, w której królują różne odmiany buraka i marchewki. W towarzystwie rzodkiewki i orzeszków, lekko zroszone oliwą z oliwek stanowią danie iście królewskie. Borówki, maliny, sos klonowy a wszystko na ciepłych kukurydzianych placuszkach. Czujecie to? Owocowe tosty to nasza druga propozycja. Czysta dziecięca radość z jedzenia!

Autor

Eintopf

Składniki:

»  1-2 buraki, klasyczne, żółte    (Boldor) czy też w paski    (Tonda di Chioggia)

»  1-2 marchewki, klasyczna,  żółta (Mello Yello), fioletowa   (Deep Purple)

»  1 topinambur

»  2-3 rzodkiewki

»  1 biała rzepa

»  liście botwinki

»  garść uprażonych orzeszków piniowych

»  oliwa orzechowa

»  sól, pieprz

Umyjcie wszystkie warzywa. Marchewki, topinambur, buraki i rzepę obierzcie. Używając mandoliny posiekajcie wszystkie warzywa na cienkie plastry. Ułóżcie je na talerzu. Posypcie prażonymi orzechami, solą, pieprzem, skropcie oliwą, dodajcie liście botwinki. Smacznego!

6( 105)
Czerwiec'17