Japoński zestaw sportowca

W kuchni japońskiej dominują warzywa, owoce morza i świeże ryby. To dzięki takiemu menu, Japończycy są długowieczni i szczupli. Europejczycy z tej diety korzystają od dawna, delektując się potrawami z Kraju Kwitnącej Wiśni. Łukasz Raróg, trener personalny, obsypany nagrodami uczestnik zawodów sylwetkowych włączył do swojego menu japońską dietę. Pomaga mu w tym  szczecińska restauracja Unagi, z którą nawet stworzył specjalny zestaw: „sushi dla sportowca”.

Autor

Aneta Dolega

Jako osoba czynnie uprawiająca sport, ale także trenująca innych stosujesz specjalną dietę. Skąd pomysł na włączenie przez ciebie do swojej diety japońskiej kuchni, a w szczególności sushi? Rzeczywiście ten azjatycki przysmak ma takie właściwości?

Dieta oparta na japońskiej kuchni jest bardzo zbilansowana i zawiera w sobie bardzo dużo protein, co jest szczególnie ważne dla sportowców oraz osób żyjących aktywnie. Proteiny uzupełniają zapasy, które spalamy w czasie treningu. Sushi ma idealny skład, jeśli chodzi o węglowodany złożone – ryż i białko – różnego rodzaju ryby. Do tego warzywa. Przygotowując się do zawodów skrupulatnie liczę kalorie, zwracam uwagę na najdrobniejsze szczegóły. To, co jem ma wpływ na moją sylwetkę, a sushi zawiera to wszystko, co jest mi potrzebne. Przychodząc do Unagi zawsze mówię, co mogę, a czego nie mogę jeść i na tej podstawie komponowane jest dla mnie sushi.

W takim razie, co zawiera taki „zestaw sportowca”?

Takich zestawów mam kilka. Akurat ten najbardziej polecany przez restaurację zawiera uramaki z tuńczykiem i warzywami, futomaki z krewetką i warzywami oraz nigiri z krewetką, łososiem i omletem.

Sushi nie dość, że zdrowe to jeszcze jest bardzo smaczne.

Co ciekawe, w przeszłości nie byłem zwolennikiem sushi, kojarzyło mi się z surową rybą, która nie należała do moich przysmaków. Dopiero w Unagi koledzy tu pracujący pokazali mi inne oblicza ryby (śmiech).  Ryba w sushi może być pieczona na słodko lub na ostro, że jest jej kilka rodzajów i do tego wszystkiego jest bardzo smaczna. Moja dieta oparta na sushi trwa już długo i dzisiaj trudno mi uwierzyć, że mogłem tego nie lubić…

No właśnie, jak w końcu trafiłeś do restauracji?

Mam znajomych związanych z Unagi, poznaliśmy się na siłowni. Podczas treningu, w trakcie rozmowy powiedziałem, że nie jestem przekonany do jedzenia sushi. Starali się mnie przekonać, że nie mam racji (śmiech) i zaprosili do swojej restauracji na degustację. Cóż… przepadłem (śmiech).

Ile razy w tygodniu jesz sushi?

Cztery, pięć razy w tygodniu. Trudno jest się znudzić takim jedzeniem, ponieważ w kuchni japońskiej jest bardzo dużo różnorodnych smaków. W Unagi można zamówić również inne potrawy, np. łososia czy kaczkę.

Ta japońska dieta, której jesteś wielbicielem, jest ogólnie stosowana w sporcie?

Aktualny trend panujący w dietetyce opiera się na produktach jak najmniej przetworzonych. Wszystko musi być świeże, oparte na produktach bezcukrowych i bezglutenowych, zatem ryż, ryby, warzywa świetnie się tu sprawdzają. 

Twoje ulubione danie w Unagi?

Krewetki w tempurze i krewetki na ostro. Chociaż tych pierwszych niestety nie wolno mi jeść w okresie startowym… ale są doskonałe!

Dziękuję za rozmowę.

Łukasz Raróg

Łukasz Raróg jest trenerem personalnym z wieloletnim doświadczeniem. Z jego pomocą można uzyskać wymarzoną sylwetkę, ale także zajmuje się przygotowaniem motorycznym sportowców w zawodach sylwetkowych i sportowych, począwszy od sztuk walk, po gry zespołowe. Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego, aktywny sportowiec oraz wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski w sportach sylwetkowych. Reprezentant Kadry Narodowej w Kulturystyce, Finalista Mistrzostw Świata Juniorów w Meksyku, aktualny Wicemistrz Świata w Naturalnej Kulturystyce w kategorii Men’s Physique. Twórca 10 tyg. programu odchudzającego „Make Me Fit”. Ponadto pracuje jako szkoleniowiec ProFi Fitness School.

Unagi Sushi Bar
Rynek Nowy 2
Szczecin
7( 106)
Lipiec'17