Drinki o smakach lata

Zastanawialiście się, na jakiej podstawie szefowie kuchni i ludzie odpowiedzialni za wydawane posiłki lub napoje opierają swoje pomysły i tworzą menu? O sezonowości w gastronomii opowiedzieli nam Michał Łoziński i Cezary Zotka, właściciele koktajlbaru 17 Schodów. 

Autor

Karina Tessar

Nie od dziś wiadomo, że sukcesem każdej gastronomii jest świeży produkt. To on stanowi trzon dobrze przygotowanej pozycji. Czym różnią się posiłki w zależności od pory roku?

Rzeczywiście, wiele restauracji bazuje na warzywach, owocach i ziołach, których sezonowość uwarunkowana jest porami roku. Zanim trafią na nasz stół, muszą dojrzeć i nabrać pełnej wartości. Zwróćcie uwagę, że posiłki serwowane w lokalach latem są lekkie, bazują na świeżych, orzeźwiających owocach i w głównej mierze na powszechnie dostępnych wówczas warzywach. Wysoka temperatura nie sprzyja przecież objadaniu się. Zimą zaś potrawy są bardziej kaloryczne i zdecydowanie bardziej tłuste, by nasz organizm dostał zastrzyk energii podczas mroźnego dnia.

Czy sezonowość produktów można przenieść na koktajlbar? 

Zdecydowanie tak! Od otwarcia 17 Schodów tworzymy menu na podstawie sezonowych owoców, ziół i warzyw, które stanowią nieodłączny element naszych koktajli. Trzy edycje sezonowych kart menu i ogromne zainteresowanie gości tylko utwierdzają nas w przekonaniu, że świeży owoc to udany i smaczny koktajl. Zimą towarzyszyły nam śliwki, mandarynki i pomarańcze. Wiosna umiliła nam czas wiśniami, żurawiną i świeżą bazylią. To szalenie istotne, by opierać swoje produkty na świeżym asortymencie. Mamy wtedy pewność, że satysfakcja naszych gości na pewno zostanie osiągnięta w stopniu, w jakim życzyłby sobie tego każdy szef gastronomii. Świeże owoce, warzywa i zioła, które udaje nam się znaleźć podczas sezonu, to gwarancja jakości. Jakość to satysfakcja. Satysfakcja to emocje. Jakby tej mieszanki było mało, emocje to koktajle, a koktajle to emocje.

Jakie będzie zatem Wasze wakacyjne menu?

Przenosimy smaki letnich owoców i ziół w połączeniu z wszelkimi gatunkami alkoholi, by stworzyć orzeźwiające pozycje dla wszystkich fanów letnich wrażeń. Wakacyjne menu jest dla nas wielkim polem do popisu. Korzystamy z dużej dostępności większości owoców i warzyw, które właśnie podczas wakacji smakują najlepiej. Zapraszamy, przekonajcie się sami.

17 schodów
Targ Rybny 1
Szczecin

Otwarte: pon.-niedz. 18:00-2:00
www.facebook.com/17schodowbar

7( 106)
Lipiec'17