Restauracja Shanghai – nadchodzi kulinarna rewolucja

Mariusz Łuszczewski, znany nie tylko ze swoich azjatyckich korzeni, ale także wielkiej miłości do tego kontynentu, postanowił poszerzyć sieć Exotic Restaurants, które prowadzi z mamą Anitą, o zupełnie nową jakość. Dla wielbicieli chińskiej kuchni powstaje restauracja Shanghai, w której o nasze podniebienia zadbają znakomici kucharze z kultowej sieci hoteli Mandarin Oriental Hotel Group.

Autor

Aneta Dolega

galeria

Otwarcie każdej restauracji zaczynamy od znalezienia genialnych szefów kuchni i kucharzy – opowiada Łuszczewski. 

– Tym razem zespół przeniesie się do Szczecina z prestiżowego Mandarin Oriental Hotel Group. 

To sieć chińskich luksusowych hoteli znajdujących się w kilku miejscach Europy, USA i Azji, w których chętnie zatrzymują się tacy wybitni aktorzy jak Kevin Spacey, Morgan Freeman, znany projektant butów Christian Louboutin czy gwiazda francuskiego kina Isabelle Hupert. Wszyscy kucharze mają już podpisane kontrakty. Kilka miesięcy temu, główny szef kuchni przyleciał na prezentację dań. Przywiózł ze sobą własne składniki i przygotował dania, które zachwyciły gości będących na degustacji. 

– Kocham chińską kuchnię na równi z indyjską, jest tak różnorodna, że nie może się znudzić – dodaje Mariusz Łuszczewski.– Jednak ani w Polsce ani nawet w sąsiednim Berlinie nie znalazłem chińskiej restauracji, która by spełniała moje oczekiwania. Natomiast za każdym razem, kiedy jestem w podróży w Stanach czy Anglii odwiedzam tamtejsze knajpki z jedzeniem. To, co można znaleźć w nowojorskiej dzielnicy Chinatown, jest niemal identyczne z oryginalnymi smakami restauracji w Chinach. Taka jakość znajdzie się też w mojej nowej restauracji. Oprócz jedzenia w nowym lokalu będzie ważny także wystrój. Szefowie Exotic Restaurants zatrudnili architektów wnętrz, by nadali nowemu miejscu orientalny charakter, ale w nowoczesnym wydaniu. – Shanghaj jest miastem przyszłości, to zupełnie inne Chiny niż np. Pekin. Chciałem tę ekskluzywność przenieść do Szczecina – mówi. – Perła i złoto, te barwy zdominują wnętrze restauracji, ale najważniejsze będą dodatki, które sprowadzamy z wielu miejsc. To niepowtarzalne, współczesne dzieła sztuki.

Prace nad uruchomieniem Shanghaiu trwają. Będziemy mogli się w nim rozgościć jesienią. – W wersji optymistycznej zakładamy, że będzie to początek października, w pesymistycznej koniec listopada – zapewnia właściciel. – Tak jak wspomniałem jestem miłośnikiem kuchni chińskiej, ale nigdy wcześniej nie jadłem nic tak smacznego jak to, co zaserwował nam szef kuchni powstającej restauracji. Chcę stworzyć miejsce, które będzie słynne nie tylko w Szczecinie, ale i w całej Polsce. 

7( 106)
Lipiec'17