Jak w domu

Spiżarnia Szczecińska obchodzi swoje drugie urodziny. Bez krzykliwych reklam i kontrowersyjnych chwytów, konsekwentnie szukała swojego miejsca w Szczecinie. Dziś można powiedzieć, że zadomowiła się na dobre, czego dowodem są stali bywalcy.

Autor

Aneta Dolega

Postawienie na tradycyjne polskie dania serwowane w nowoczesnej odsłonie okazało się strzałem w dziesiątkę – mówi Jakub Szwak, menager restauracji. – Nie przesadzamy z eksperymentowaniem, ale jednocześnie dania nie są nudne i oczywiste. Takie podejście do kuchni gościom bardzo odpowiada. 

W Spiżarni znajdziemy tradycyjne polskie smaki, faktycznie dostosowane do współczesnej klienteli. Klasyczne pierogi ruskie okraszone skwarkami, smalec, żur – wszystko jest świeże, robione na miejscu, szefowie kuchni nie uznają żadnych półproduktów, jakość ma dla nich ogromne znaczenie. Gęsina jest tu podawana w kilku wariantach, np. jako pierś z gęsi sous vide, z kaszą bulgur, zielonym pieprzem i sosem morelowym.

Odpowiednia obsługa, to kolejny ważny punkt na liście Spiżarni Szczecińskiej. Goście od progu czują się komfortowo i wyjątkowo. Już zaraz po złożeniu zamówienia otrzymują przekąskę pod postacią kromki chleba z prawdziwym smalcem, oczywiście z gęsi. Kelnerzy zawsze doradzą, dokładnie opowiedzą o każdym daniu, jeśli któryś z szefów kuchni ma wolną chwilę, to również może wyjść do gości na krótką pogawędkę. 

Restauracja niewątpliwie ma swój klimat i styl. Znajdują się tutaj cztery niezależne sale, idealne do zorganizowania przyjęcia weselnego, komunii, chrzcin, ale także spotkań z okazji rodzinnych jubileuszy czy imprez firmowych. Wielkim atutem jest salka dla dzieci z animatorką zabaw, która może bezpłatnie zaopiekować się dziećmi gości w każdą sobotę i niedzielę. W tym czasie rodzice mogą spokojnie zjeść obiad czy kolację. – Jeszcze jakiś czas temu goście schodzili do nas do restauracji i byli zdziwieni, że jest tu tak jasno, przestronnie i ładnie – śmieje się Jakub Szwak. – Dziś Spiżarnia jest już znana i takich reakcji jest coraz mniej. No może poza turystami, którzy wcześniej nie mieli okazji tutaj bywać.

Spiżarnia jest bardzo atrakcyjnie położona. W jej najbliższym sąsiedztwie znajdują się Filharmonia i Centrum Dialogu Przełomy, park Żeromskiego i Zamek Książąt Pomorskich. Po obiedzie w Spiżarni można wybrać się na spacer na Wały Chrobrego i Bulwary.

– Chcemy być fajną restauracją, bez zadęcia, z której goście wychodzić będą uśmiechnięci. I chętnie będą tu wracać, czując się w Spiżarni jak w domu – tłumaczy Jakub Szwak.  

Manager Spiżarnia Szczecińska
Jakub Szwak

Spiżarnia Szczecińska
Plac Hołdu Pruskiego 8
Szczecin

tel.: +48 91 4 88 88 81

8( 107)
Wrzesień'17