Nie tylko surowa ryba

Sushi to bez wątpienia kultowa oraz jedna z najbardziej znanych na świecie potraw. Stereotypowo kojarzone jest z surową rybą. Nie każdy jednak wie, że można je sporządzać na wiele różnych sposobów – niekoniecznie na surowo. 

Autor

Aneta Dolega

galeria

Sushi to potrawa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków: warzyw i ryb – przeważnie surowych. Te podstawowe informacje zna prawie każdy – mówi menager restauracji Unagi. – W dalszym ciągu zdziwienie wywołuje fakt, że sushi nie musi być surowe,  a ryba wcale nie musi być jego składnikiem. Z biegiem lat powstało wiele rolek, w których skład wchodzi: gotowana krewetka, krewetka w tempurze, pieczony łosoś, grillowany tuńczyk, węgorz gotowany w sosie kabayaki i wiele innych składników niepochodzących z morza jak np. polędwica wołowa, omlet tamago, a nawet kurczak.

Japońska kuchnia należy do najzdrowszej na świecie, ma bardzo mało cholesterolu, tłuszczu i kalorii. Jest za to pełna żelaza i witamin. Sushi jako danie jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. – Bazuje na naturalnych produktach, jakimi są glony czy owoce morza. Nie od dziś wiadomo, że ryby posiadają bardzo wiele potrzebnych dla nas związków i witamin – wyjaśnia menager restauracji Unagi – Wodorosty i glony bogate są w jod. Owoce morza to białko, witaminy A, D i E oraz kwas wielonasycony omega 3. Wpływają one pozytywnie na nasz wzrok i poprawiają pamięć. Działają odmładzająco i wygładzają zmarszczki. Zmniejszają ryzyko nowotworów, mają właściwości przeciwzapalne, antydepresyjne oraz zapobiegają demencji starczej. Samo zdrowie i uroda.

Poza sushi w kuchni japońskiej jest ogromny wachlarz dań gotowanych, smażonych jak na przykład bardzo popularna ebi-tempura, czyli krewetki w tempurze bądź dakku, czyli kaczka. – Goście naszej restauracji mogą zamówić trzy rozdaję zup, dania główne oraz przystawki – wymienia menager Unagi. – Co do samego sushi, to oczywiście bazuje ono na świeżych składnikach i jak najmniej przetworzonych, w tym wypadku będzie to surowa ryba, ale nie jest to w cale regułą. Wszystkie rolki z pieczonym mięsem w naszym lokalu, jaki i całej Europie cieszą się w ogromną popularnością. Dla każdego znajdziemy coś, co trafi w jego indywidualny gust i potrzeby!

Nigiri – sushi, ręcznie formowane porcje ryżu, na które kładziemy plaster jednego rodzaju ryby, Oshi-sushi, prasowane, kwadratowe porcje ryżu, przykryte plastrami marynowanej lub gotowanej ryby a może maki-sushi – kawałki ryb, owoców morza i warzyw, zawinięte w przyprawiony ryż z octem i suszone wodorosty. To tylko malutki fragment tego, co znajdziemy w japońskiej kuchni i menu restauracji Unagi. Kto chce spróbować czegoś dobrego i czegoś nowego, powinien chociaż raz w życiu skosztować którejś z wariacji sushi. Niezapomniane wrażenia –gwarantowane.

Unagi Sushi Bar
Rynek Nowy 2
Szczecin
8( 107)
Wrzesień'17