Smaki jesieni

Jesień w kuchni jest ciepła i pełna wyrazistych, głębokich smaków.  Restauracja Paprykarz główne menu uzupełniła daniami inspirowanymi jesienną aurą. Na talerzu królują borowiki, dynia oraz buraki. 

Autor

Aneta Dolega

Dominują smaki ziemi. W nowym menu znajdziemy przystawki, zupy, dania główne, wyśmienite desery oraz rozgrzewające napoje. Znalazło się również miejsce na paprykarz. To gest w stronę gości restauracji, którzy długo dopytywali się o możliwość jego zakupu.

Z przystawek znajdziemy śledzia z tatarem z buraka, granatu i serem feta, a także carpaccio z tuńczyka. Autorem carpaccio jest Artur Stępiński, szef kuchni, który doskonalił się m.in. u boku Wojciecha Modesta Amaro w restauracji Klubu Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich. – Przygotowanie rozpoczyna się od zamarynowania tuńczyka w wódce, soli, cukrze i koperku. Dzięki temu tuńczyk staję się wyjątkowo delikatny i rozpływa się w ustach – podaje przepis Artur Stępiński. – Następnie wykrojone cienkie plastry układane są na talerzu z sałatą oraz salsą z imbiru chilli i sezamu. 

W menu nie mogło zabraknąć także zup. Są to dwie zupy krem – z dyni oraz z buraka. Autorem kremu z buraka jest Michał Bachta, souschef, zdobywający i doskonalący swoje umiejętności w wysokiej klasy restauracjach hotelowych. Współpracował m. in. z Jakubem Ignysiem, szefem kuchni w poznańskiej restauracji Nifty no. 20 w Hotelu Puro oraz z Jackiem Faltyn prowadzącym kuchnię w szczecińskim hotelu Dana. Perfekcjonista w estetyce wydawanych potraw. – Cały sekret tej zupy polega na przyprawach i dodatkach – zdradza Michał Bachta. – Dodanie do kremu marynowanego tuńczyka, guacamole i czarnuszki sprawiło, że zupa sama w sobie prosta, nabrała wyrafinowania. Z dań głównych proponujemy Labraksa, makaron z pastą truflową jesiotrem i boczniakami oraz risotto borowikowe z grillowaną polędwicą z dorsza. 

Na deser w Paprykarzu szczególnie polecany jest sernik dyniowy przygotowany przez Mariusza Przybylaka, znakomitego cukiernika, który zaczynał od pracy w legendarnej wrocławskiej restauracji Casablanca. Przybylak jest znany z niebanalnych połączeń smakowych, np. jest autorem deseru na bazie piwa Guinnes. O swoim serniku mówi krótko: – Sam w sobie nie za słodki, jednak z połączeniu z dyniową konfiturą stanowi jesienną petardę. 

Jesień to wyrazista pora roku. Zmysł wzroku angażują piękne barwy, a smaku – zdecydowane aromaty. Jesień to ulubiona pora roku wielu fotografów i malarzy i przede wszystkim smakoszy.

Paprykarz
al. Papieża Jana Pawła II 42
Szczecin
9( 108)
Październik'17