Szczęśliwa trzynastka

Przy barze Sake, najstarszej japońskiej restauracji w Szczecinie, która w październiku obchodzi swoje 13 urodziny, słyszę słowa zadowolonej klientki: „Tak dobrego ryżu jeszcze nie jadłam”. Okazuje się, że wciąż nowi goście poznają tradycyjne smaki kuchni japońskiej i tajskiej, a przede wszystkim sushi, którego podstawą jest właśnie ryż.

Autor

prestiz

galeria

Od 3 lat po pierwotnym wystroju lokalu nie ma już śladu, a jednak Sake po gruntownym remoncie wciąż z powodzeniem stawia na tradycję. Jest ona obecna nie tylko w elementach wyposażenia czy kulturze obsługi, ale przede wszystkim w smaku potraw, który jest odzwierciedleniem kulinarnej kultury Japonii i Tajlandii.

Ryż ryżowi nierówny

W tradycyjnej kuchni japońskiej wyróżnia się dwie podstawowe potrawy: sashimi i sushi. Sashimi zawiera wyłącznie surową rybę lub mięso. Wymogiem dla sushi jest zawartość ryżu z octem, co nie oznacza, że nie można łączyć go z surowym mięsem lub rybą. Właśnie w tej ostatniej formie danie to zyskało na świecie niezwykłą popularność. To ze stosunku odpowiedniej dawki octu do niewielkiej porcji cukru wynika charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak sushi. Podczas gdy w ostatnich latach większość restauracji mocno dosładza ryż na europejską modłę, w hołdującej tradycji restauracji Sake przepis na ryż do sushi nie zmienił się od początku jej istnienia. Mistrz sushi, który pracuje tu już 10 lat, dba o niezmienny smak, który pokochali goście lokalu. Fani sushi wiedzą bowiem, że to danie ma być nie tylko smaczne, ale i zdrowe oraz chętnie korzystają z promocji 30% na gotowe zestawy sushi, która na wynos obowiązuje codziennie, a od poniedziałku do piątku do godziny 15 także w lokalu.

Więcej niż sushi

Zgodnie z hasłem restauracji, w menu znajdziemy nie tylko sushi. 

Wśród specjałów kuchni japońskiej wyróżnia się tempura, czyli owoce morza i warzywa w chrupiącym cieście, a także kociołek Sake, czyli pełna krewetek, kurczaka i grzybów zupa według autorskiego przepisu. Goście chwalą także m.in. kurczaka z warzywami w sosie teriyaki czy pieczoną kaczkę w polewie z sezamem. Restauracja Sake już drugi rok raczy swoich gości także kuchnią tajską, serwując takie dania, jak pikantne curry, aromatyczne pad thai czy tradycyjna zupa Tom Yum Kung. Kucharze z Tajlandii również dbają, by potrawy były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Tak jest np. z kociołkiem po tajsku, którego przygotowanie nie wymaga dodatku tłuszczu, a krótki czas gotowania pozwala zachować wartość odżywczą składników: warzyw, różnego rodzaju mięs, krewetek i innych owoców morza. Wszystko doprawione jest oryginalnymi przyprawami tajskimi (ostrą trawą cytrynową i łagodnym mleczkiem kokosowym) oraz połączone ostrym i orzechowym sosem. Dla miłośników obu azjatyckich kuchni przygotowano także specjalne zestawy lunchowe Sushi&Thai.   

Nauczyciele japońskiego smaku

– Początkowo szczecinianie nie byli przyzwyczajeni do smaku japońskich potraw, ale u nas wszystkiego się nauczyli. Wielu właśnie w Sake po raz pierwszy spróbowało sushi i zostało z nami na stałe, za co serdecznie dziękujemy – mówi Yuanming Wang, właściciel restauracji. – Bardzo cenimy sobie także współpracę z Pogonią Szczecin. Od wielu lat zapewniamy catering w formie sushi baru w strefie VIP podczas meczów na szczecińskim stadionie – dodaje. Sake znane jest z serwowania słusznych porcji, z dużymi kawałkami ryb w sushi. Porcje te mieszczą się w normach wielkości przyjętych zwyczajowo dla szykowanego w Azji sushi, czyli większego od tego, które znamy z marketów czy niektórych restauracji. Choć konkurencja w branży gastronomicznej jest duża, to coraz więcej klientów wraca do sprawdzonego smaku. – Nasi stali goście doceniają smak i wielkość potraw, dlatego gwarantujemy, że zawsze będą mogli liczyć na najwyższy poziom serwowanych dań – dodaje Yuanming Wang. 

Restauracja japońska Sake
al. Piastów 1
Szczecin
9( 108)
Październik'17