Azjatycka poezja. Spring rolls z krewetkami
Moda na azjatycką kuchnię nie przemija… i bardzo dobrze. Takiej różnorodności smaków i aromatów nigdzie indziej nie znajdziemy. Nadal najpopularniejszy jest tzw. „chińczyk”, japońskie sushi, tajskie i hinduskie różności również sobie dobrze radzą na naszych stołach. My wspólnie z Eintopf namawiamy was do spróbowania kuchni wietnamskiej. Dlaczego? Potrawy kuchni wietnamskiej charakteryzują się świeżym i wyraźnym smakiem. Ostry smak chili i aromat sosu rybnego spotyka się tu ze świeżością trawy cytrynowej, kolendry, wietnamskiej mięty i limonki… Brzmi jak poezja? I tak też smakuje.

Składniki: (10 spring rollsów)
- 10 płatów papieru ryżowego,
- 30 krewetek,
- liście mięty,
- sałata,
- ogórek pokrojony w słupki,
- 200 gram marynowanego tofu, (50 ml ciemnego sosu sojowego, łyżka sosu hoisin, łyżka oleju sezamowego, łyżka octu ryżowego, rozgnieciony ząbek czosnku, kawałek drobno posiekanego imbiru),
- 150 gram makaronu ryżowego
Zacznijcie od przygotowania tofu. Wymieszajcie w misce składniki marynaty i wrzućcie do niej plastry tofu. Włóżcie do lodówki na minimum 2 godziny. Jeśli używacie surowych krewetek tu usmażcie je na maśle. Na głęboki talerz lub patelnię nalejcie trochę wody. Będziecie w niej maczać papier ryżowy (zanurzajcie dosłownie na sekundę) Papier przełóżcie na deskę. W górnej części rozłóżcie 3 krewetki i przykryjcie liśćmi mięty. W dolnej części rozłóżcie ogórki, sałatę, papier ryżowy i tofu. Zacznijcie zwijać od dołu. Papier musi być ciasno zwinięty. Gdy dojdziecie do krewetek zawińcie boki papieru i zwijajcie dalej. Spring rollsy serwujcie z sosami. Poniżej nasze dwie propozycje.
Sos z orzeszków ziemnych:
- 100 ml sosu hoisin,
- 80 gram masła orzechowego,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 3 łyżki soku z limonki.
- Wymieszajcie wszystkie składniki sosu.
Podstawowy sos wietnamski (Nuoc Cham)
- 2 i pół łyżki sosu rybnego,
- 3 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki cukru,
- 100 ml wody
- wyciśnięty ząbek czosnku,
- 1 posiekana papryczka chili.
- Wszystko dobrze wymieszajcie.