Azjatycka poezja. Spring rolls z krewetkami

Moda na azjatycką kuchnię nie przemija… i bardzo dobrze. Takiej różnorodności smaków i aromatów nigdzie indziej nie znajdziemy. Nadal najpopularniejszy jest tzw. „chińczyk”, japońskie sushi, tajskie i hinduskie różności również sobie dobrze radzą na naszych stołach. My wspólnie z Eintopf namawiamy was do spróbowania kuchni wietnamskiej. Dlaczego? Potrawy kuchni wietnamskiej charakteryzują się świeżym i wyraźnym smakiem. Ostry smak chili i aromat sosu rybnego spotyka się tu ze świeżością trawy cytrynowej, kolendry, wietnamskiej mięty i limonki… Brzmi jak poezja? I tak też smakuje. 

Autor

Eintopf

Składniki: (10 spring rollsów)

  • 10 płatów papieru ryżowego,
  • 30 krewetek,
  • liście mięty,
  • sałata,
  • ogórek pokrojony w słupki,
  • 200 gram marynowanego tofu, (50 ml ciemnego sosu sojowego, łyżka sosu hoisin, łyżka oleju sezamowego, łyżka octu ryżowego, rozgnieciony ząbek czosnku, kawałek drobno posiekanego imbiru),
  • 150 gram makaronu ryżowego  

Zacznijcie od przygotowania tofu. Wymieszajcie w misce składniki marynaty i wrzućcie do niej plastry tofu. Włóżcie do lodówki na minimum 2 godziny. Jeśli używacie surowych krewetek tu usmażcie je na maśle. Na głęboki talerz lub patelnię nalejcie trochę wody. Będziecie w niej maczać papier ryżowy (zanurzajcie dosłownie na sekundę) Papier przełóżcie na deskę. W górnej części rozłóżcie 3 krewetki i przykryjcie liśćmi mięty. W dolnej części rozłóżcie ogórki, sałatę, papier ryżowy i tofu. Zacznijcie zwijać od dołu. Papier musi być ciasno zwinięty. Gdy dojdziecie do krewetek zawińcie boki papieru i zwijajcie dalej. Spring rollsy serwujcie z sosami. Poniżej nasze dwie propozycje.

 

Sos z orzeszków ziemnych:

  • 100 ml sosu hoisin,
  • 80 gram masła orzechowego,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 3 łyżki soku z limonki.  
  • Wymieszajcie wszystkie składniki sosu. 

Podstawowy sos wietnamski (Nuoc Cham)

  • 2 i pół łyżki sosu rybnego,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 ml wody
  • wyciśnięty ząbek czosnku,
  • 1 posiekana papryczka chili.
  • Wszystko dobrze wymieszajcie. 
 
10( 109)
Listopad'17