Coś dla smaku, coś dla orzeźwienia

Restauracja Paprykarz znana jest przede wszystkim ze świetnej kuchni złożonej ze świeżych ryb i owoców morza. Jednakże można tutaj również napić się wybornych koktajli, które bazują na sezonowych produktach. 

 

Autor

Aneta Dolega

W menu z napojami znajdziemy klasyki sztuki barmańskiej – Mohito, Pinacoladę, Long Island Iced Tea, czy Whisky Sour. Jednak oferta, cyklicznie zmieniana, uzupełniona została także o koktajle, które doskonale komponują się z daniami podawanymi w restauracji. Takim sztandarowym drinkiem serwowanym do kolacji w Paprykarzu jest Basil Smash, czyli orzeźwiający drink na bazie świeżej bazylii i ginu.

Oryginalne koktajle

Dla osób, które nie gustują w alkoholu albo po prostu nie mają na niego ochoty, a chciałyby napić się czegoś oryginalnego, restauracja ma szeroki wybór koktajli bezalkoholowych. Są to głównie bomby witaminowe, tworzone z sezonowych owoców i warzyw. O tej porze dominuje Rozgrzewający Burak. W jego skład wchodzi oczywiście burak, ale także miód, grejpfrut oraz imbir.  Zielonym odpowiednikiem tego koktajlu jest równie polecany napój przygotowany na bazie szpinaku baby. 

Na specjalne życzenie gości czy na wyjątkowe okazje, w ofercie Paprykarza można znaleźć koktajle, które na co dzień nie występują w menu lokalu. Swego czasu przebojem był poncz na bazie mango oraz dyni. Na życzenie klienta barmani mogą zaproponować coś ekstra, wystarczy tylko powiedzieć jaki alkohol jest naszym ulubionym i czy wolimy coś na słodko, czy może coś bardziej orzeźwiającego. W tym temacie oraz na tę porę roku, bardzo dobrą propozycją są grzańce. Biały – z żołądkową gorzką, laską cynamonu, goździkami i miodem, tradycyjny z czerwonego wina albo bezalkoholowy na bazie soku porzeczkowego. 

Spotkania z sommelierem

Paprykarz zachęca także klientów do próbowania win. A jak wiadomo, to właśnie one podkreślają smak każdego dania, szczególnie, gdy na talerzu leżą pyszne ryby, aromatyczne krewetki czy kalmary.  Poza winami w menu, w pierwszy piątek każdego miesiąca odbywają się w lokalu cykliczne spotkania z sommelierem. Ostatnio restaurację odwiedził Szymon Maksymowicz z Wine Direct by Partner Center. Jako gospodarz wieczoru opowiadał o winach serwowanych w restauracji i doradzał w ich wyborze. Ze względu na rodzaj kuchni, w Paprykarzu przeważają wina białe półwytrawne i wytrawne. Jednak dla miłośników win czerwonych też się coś znajdzie. W przyszłości lokal pragnie stworzyć skróconą kartą menu z setem 4-5 rodzajów win. 

 

Od listopada przyjmujemy rezerwacje na wigilie firmowe.
Numer kontaktowy: 91 433 22 33

Paprykarz
al. Papieża Jana Pawła II 42
Szczecin
10( 109)
Listopad'17