Restauracja bardzo szczecińska

Nowe menu, wernisaże, przyjemna i kameralna atmosfera, wszystko zatopione w lokalnym klimacie. Jeszcze w tym roku na wszystkich gości restauracji Spiżarnia Szczecińska czeka kilka niespodzianek. 

Autor

Aneta Dolega

galeria

Przymiotnik „szczecińska” w nazwie restauracji zobowiązuje – wyjaśnia Jakub Szwak, menager Spiżarni. 

– Dlatego chcemy promować to, co w grodzie Gryfa najlepsze i warte pokazania. Czynimy to przede wszystkim poprzez taką kompozycję dań, żeby nawiązywały one do tradycji miasta i regionu. Ale idziemy krok dalej – w naszej restauracji prezentujemy zdjęcia przedstawiające Szczecin, których autorami są jego mieszkańcy. Ci zawodowo zajmujący się fotografią, a także amatorzy. W Spiżarni swoje prace wystawiała m.in. znana i ceniona artystka – Krystyna Łyczywek, aktualnie na ścianach restauracji prezentowane są „Impresje Szczecińskie” Lidii Kasprzak. 

Galeria, odpowiednia muzyka, przyjemny wystrój, wypiekany w restauracji chleb, czekające na gości przekąski to ciekawe dodatki do tego, co w restauracji najważniejsze – jedzenia. A tu przebojem wciąż pozostaje konfitowane udo kacze na puree z białych warzyw, z musem z czerwonej cebuli, pierś z gęsi sous vide z zielonym pieprzem, podana z kaszą bulgur i warzywami oraz musem morelowym, a także domowe pierogi z gęsiny i kaszy gryczanej. Na większy głód goście wybierają szaszłyka z polędwiczki wieprzowej z ziemniakami konfitowanymi, podanego ze świeżymi warzywami i dwoma sosami: musztardowym i czosnkowym. A jako przystawkę lub tzw. starter tradycyjny paprykarz albo tatar z przepiórczym jajkiem. Wszystko oczywiście własnego wyrobu. 

 – W tych dniach wprowadzamy w naszej karcie pewne zmiany – tłumaczy menager restauracji. – Nie będziemy zdradzać szczegółów, niech to będzie dla gości miłą niespodzianką. Powiem tylko tyle, że znajdzie się w niej m.in. pyszna zupa rybna i… tradycyjny schabowy, podany na trzy sposoby. Postanowiliśmy też – co w dobie podnoszenia cen jest decyzją niecodzienną – obniżyć ceny kaw oraz wprowadzić wina domu, których cena będzie bardzo atrakcyjna. Zależy by Spiżarnia była ulubionym miejscem spotkań, a wizyta w restauracji – codziennością, czymś bardzo miłym i przyjemnym, ale… oczywistym i zwyczajnym. 

I takich właśnie dobrych spotkań w gronie rodziny i znajomych, radości i spokoju oraz zadowolenia i uśmiechu wszystkim szczecinianom i gościom  – nie tylko od święta – życzy cała ekipa Spiżarni Szczecińskiej. 

 

Praktyczny i uniwersalny prezent, czyli elegancka karta podarunkowa – zaproszenie do restauracji Spiżarnia Szczecińska. Można ją wykorzystać przy każdej niemal okazji, a jej ważność indywidualnie, specjalnie dla Państwa, ustali menager Jakub Szwak. 

Jakub Szwak,

menager Spiżarni.

Praktyczny i uniwersalny prezent, czyli elegancka karta podarunkowa – zaproszenie do restauracji Spiżarnia Szczecińska. Można ją wykorzystać przy każdej niemal okazji, a jej ważność indywidualnie, specjalnie dla Państwa, ustali menager Jakub Szwak. 

Spiżarnia Szczecińska
Plac Hołdu Pruskiego 8
Szczecin

tel.: +48 91 4 88 88 81

11( 110)
Grudzień'17