Święta z jajem

Wielkanoc to tradycja także w jedzeniu. Nie ma świątecznego stołu bez białej kiełbasy i domowego żurku z jajkiem. Najważniejsze jest śniadanie, które musi być sute i oczywiście wyjątkowe pyszne. Studio Bataty zaprasza nas do uczty i zdradza swoje autorskie przepisy. Smacznego!

Autor

prestiz

Żurek

Składniki:

  • biała kiełbasa surowa 1kg
  • boczek wędzony 300g
  • cebula 1 duża
  • czosnek 3 ząbki
  • chrzan 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • zakwas 0,7 l
  • majeranek

Składniki na bulion grzybowy:

  • grzyby suszone 5 g
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • marchew 2 szt
  • 1/5 selera
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Przepis na bulion: Obieramy warzywa, kroimy w kostkę 1x1. Wkładamy do garnka z 3 litrami zimnej wody i suszonymi grzybami, trzema ziarenkami ziela i dwoma liśćmi laurowymi, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Gotujemy przez 20 minut.

Przepis na żurek: W bulionie gotujemy kiełbasę około 3-4 minuty, wyjmujemy schładzamy, a następnie kroimy w plasterki, odkładamy na bok. Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy przez 3 minuty na średnim ogniu, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w średniej grubości kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy 1 łyżkę mąki dokładnie mieszamy tak, aby mąka rozpuściła się w wytopionym tłuszczu i nie było grudek. Zasmażkę powstałą z boczku, cebuli, czosnku i mąki oraz kiełbasę, przekładamy do garnka z bulionem. Zagotowujemy, dolewamy zakwas, przyprawiamy solą, pieprzem oraz chrzanem. Gotujemy 5 minut na małym ogniu, a na koniec dodajemy sporą ilość majeranku.

Podajemy z jajkiem sadzonym.

Biała kiełbasa zapiekana w chrzanowym beszamelu

 

Składniki:

  • biała kiełbasa surowa 4 sztuki
  • chrzan 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mleko 0.5 l
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • parmezan 50 g
  • sól

Beszamel: W rondelku rozpuść masło, dodajmąkę i dokładnie wymieszaj. Smaż mąkę około 2 minut, aż zacznie się rumienić. Dolej 200 ml mleka cały czas mieszając, gdy wymieszasz na jednolitą masę gotuj cały czas do momentu, aż zgęstnieje. Znowu dolej mleko gotując cały czas mieszaj. Czynność powtarzaj do momentu, gdy uzyskasz konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodaj dwie łyżki chrzanu oraz gałkę, dokładnie wymieszaj i wyłącz

 

Zakwas na żurek

Składniki:

  • 400 ml letniej wody
  • 50 g zakwasu żytniego na chleb
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-4 listki laurowe
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie: zakwas umieszczamy w słoiku, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy rozgnieciony na płasko czosnek (razem z łupinami) oraz pozostałe składniki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.

Smacznego!

3( 113)
Marzec'18
gajda