Curry na lekarstwo. Tajskie curry z cieciorki, szpinaku i pomidorów

Curry to nie tylko przyprawa (jak sądzi wiele osób), to przede wszystkim azjatycka potrawa, która może się składać z różnych rodzajów mięs, bądź z wegetariańskich składników takich, jak np. tofu, zanurzonych w łagodnym bądź ostrym gęstym sosie. W skład sosu wchodzą m.in. (danie to występuje w przeróżnych odmianach): zielone, żółte lub czerwone, świeże i suszone papryczki chili, pasta krewetkowa, kolendra, kurkuma, imbir, pieprz czarny, trawa cytrynowa… Trudno nie lubić tej potrawy, jej smak i zapach obezwładnia każdego, do tego stopnia, że w XVIII wieku w angielskich książkach kucharskich curry było nazywane lekarstwem dla podróżników, tęskniących za Indiami.

Autor

Bataty

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 szklanka ugotowanej  ciecierzycy
  • dynia piżmowa, obrana  i pokrojona w kostką 1cmx1cm
  • 3 łyżki pasty curry
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 150 g młodego szpinaku
  • łyżeczka sosu sojowego i łyżeczka sosu rybnego 100 g pomidorków koktajlowych
  • sok z połowy limonki
  • 3 liście kafiru (liście limonki)
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • natka kolendry

Przygotowanie:

  • w woku rozpuszczamy dwie łyżki mleka kokosowego,
  • dodajemy pastę curry, mieszamy, aż się rozpuści.
  • dodajemy obraną i pokrojoną dynię, dokładnie mieszamy,
  • zalewamy bulionem, dodajemy trawę cytrynową i liście kafiru, gotujemy do momentu aż dynia zmięknie.
  • dolewamy mleko kokosowe i ciecierzycę, gotujemy 10 minut.
  • przyprawiamy sosami sojowym oraz rybnym (do smaku),
  • następnie dodajemy pomidorki, szpinak oraz sok z limonki,
  • podajemy z ryżem
4( 114)
Kwiecień'18