Sztuka mięsa

Stek to kawałek wołowego mięsa, ale nie dla mięsożerców. Oni ten kawałek otaczają prawdziwą czcią. Tu wszystko ma sens. Pochodzenie, grubość, stopień i temperatura wysmażenia. I to, jakie wrażenia będą nam towarzyszyły przy pierwszym kęsie. Bo ten pierwszy kęs jest najważniejszy. Reszta to tylko dodatki. Przyjemnej podróży kulinarnej.  

Autor

prestiz

galeria

Składniki:

  • 4 steki z polędwicy wołowej o grubości 3-4 cm
  • sos sojowy
  • olej
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Polędwicę wyjmujemy z lodówki na 30 min przed smażeniem, aby miała temperaturę pokojową. Dzięki temu będzie równomiernie usmażona. Steki wkładamy do marynaty sporządzonej z sosu sojowego, oleju i czosnku pokrojonego w plasterki, marynujemy je przez 5-8 minut, nie solimy gdyż sos sojowy jest wystarczająco słony. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (minimum 150 stopni C)

  • stopień wysmażenia blue – 30 sekund z każdej strony,
  • mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony,
  • mięso średnio wysmażone – 1,5 minuty z każdej strony,
  • mięso mocno wysmażone – 2-3 minuty z każdej strony. 

Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i odkładamy na desce na kilka minut, aby „odpoczęły”.  Krojenie ich zaraz po usmażeniu spowoduje wypłynięcie soków i mięso nie będzie miało dobrej struktury. Steki posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

 

Sałatka z awokado, szpinakiem i pomidorami:

Składniki:

  • młody szpinak 2 garści
  • awokado 2 dojrzałe
  • pomidorki koktajlowe 300g
  • sok z 1 limonki
  • cebula czerwona pokrojona w piórka
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i osuszamy, wkładamy do dużych głębokich talerzy, dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, obrane i pokrojone awokado i pokrojoną czerwoną cebulę. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z limonki i oliwą z oliwek.

 

Sos bbq

Składniki:

  • śliwki suszone wędzone 100g
  • koncentrat pomidorowy 50g
  • Tennessee whiskey 200ml
  • bulion 200ml
  • ocet jabłkowy 100ml
  • boczek wędzony 100g

 

Przygotowanie:

Śliwki gotujemy z whiskey, bulionem, drobno pokrojonym boczkiem, octem, koncentratem, przez około 30 minut, następnie blendujemy dokładnie i przecieramy przez sito, ponownie gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.

 

Sos jogurtowy z kolendrą i czosnkiem

Składniki:

  • jogurt grecki 400g
  • pęczek kolendry
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz świeżo mielony
  • kilka kropli soku z limonki

 

Przygotowanie:

Jogurt przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy drobno posiekany czosnek, kolendrę, blendujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, miodem i sokiem z limonki. Blendujemy jeszcze przez chwilę, aż składniki się zmieszają.

 
 
 
5( 115)
Kwiecień'18