Królewska wątróbka

Albo ją się kocha albo nienawidzi. Wątróbka ma tylu smakoszy co przeciwników a jej luksusowa francuska odmiana foie gras wzbudza dodatkowe emocje. Nie dość, że ten kulinarny rarytas kosztuje majątek, to jeszcze jego produkcja wzbudza dyskusje. Mamy dziś dla was gęsią wątróbkę, w bardzo smacznym i oryginalnym (maliny!) wydaniu. Gęsina dawniej królowała na polskich stołach, ostatnio do nas wraca a my… dzielimy sie tym co dobre. Smacznego!

Autor

Bataty

Sałatka z gęsią wątróbką panierowaną w migdałach i pistacjach dresingiem malinowym

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500g wątróbki gęsiej
  • 1 opakowanie mix sałat
  • 2 gruszki
  • 100 g malin
  • 2 łyżki masła
  • 80 g obranych pistacji
  • 80 g płatków migdałów
  • 0,5l oleju słonecznikowego
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  • migdały i pistacje siekamy
  • wątróbkę kroimy na połowę
  • jaja mieszamy
  • wątróbkę maczamy w rozmieszanych jajkach, a następnie obtaczamy w posiekanych orzechach
  • do małego garnka nalewamy cały olej i mocno rozgrzewamy (170 stopni C)
  • wkładamy wypanierowaną wątróbkę i smażymy 2 minuty
  • wyjmujemy na ręcznik papierowy
  • gruszki myjemy kroimy wzdłuż, wycinamy gniazda nasienne
  • na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gruszki smażymy 2 minuty 
  • Sałatę układamy na talerzu, następnie układamy przesmażone gruszki oraz usmażoną wątróbkę, skrapiamy dresingiem i układamy maliny 

Dresing malinowy

Składniki:

  • 25ml octu winnego białego
  • 100 ml schłodzonej oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 g malin

Przygotowanie:

  • ocet, sól, pieprz, cukier oraz czosnek wsypujemy do wysokiego naczynia i blenderujemy
  • cały czas miksując dolewamy cienkim strumieniem oliwę na koniec dodajemy maliny, miksujemy do momentu całkowitego przetarcia owoców

6( 116)
Czerwiec'18
gajda