Beza dla wiecznie głodnych

Autor

Aneta Dolega

Beza jest jak kobieta: piękna i wrażliwa, silna z zewnątrz i delikatna w środku, czasem nawet potrafi strzelić focha. To ciasto zajmuje specjalne miejsce wśród wypieków, co udowadnia Hania Komór.

W każdy wtorek na profilu FB „Always and Forever Hungry” publikuje Bezowy Rozkład Jazdy, czyli gdzie (w Szczecinie) i w jaki dzień można znaleźć bezę jej autorstwa. Na przykład Hanię i jej niezwykłe wypieki można spotkać w każdą niedzielę na Szczecińskim Bazarze Smakoszy. – Gdyby mi ktokolwiek powiedział jeszcze dwa lata temu, że będę kojarzona z tortem bezowym – uśmiechnęłabym się i nie uwierzyła – śmieje się Hania. – Do kuchni przyciągnął mnie… głód. Nieprzypadkowo mój profil na Facebooku nazywa się „Always and Forever Hungry”. Kiedyś zadałam sobie pytanie: co lubię w życiu robić? Odpowiedziałam, że jeść i zaczęłam to robić. Beza przyciąga nie tylko smakiem ale też wyglądem – w końcu inspiracją do powstania tego ciasta była piękna rosyjska primabalerina Anna Pawłowa. Stąd też nazwa deseru – Beza Pavlova. – Najbardziej lubię łączyć bezę z owocami – mówi Hania. – Bardzo słodka beza idealnie łączy się z kwaskowatymi kremami. Malina i owoce leśne to najbardziej lubiane smaki. Moim numer jeden jest beza czekoladowa wypełniona świeżymi owocami.

6( 116)
Czerwiec'18
gajda