Pulchny obiad

Pampuchy i konfitowanie. Te dwa tajemnicze słowa w tym miesiącu odgrywają bardzo ważną rolę na naszych talerzach. Pampuchy jak sama nawa wskazuje są pulchne i mięciutkie. Od spodu płaskie, u góry okrągłe. Ta potrawa z Kujaw powszechnie znana jako kluski na parze bądź pyzy, co jakiś czas wraca do kulinarnych łask, wykluczając z uczty ziemniaki, kaszę albo ryż. Do pampuchów najlepiej smakuje kaczka. Kaczka konfitowana. To nic innego jak bardzo stary sposób konserwowania mięs. Na koniec na to wszystko należy nałożyć sos, ze śliwek. I tyle. Smacznego!

Autor

prestiz

Różowe pampuchy

Składniki na 4-5 porcji:

  • 20 g drożdży
  • 500 g mąki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 ml soku z wyciśnięty  z upieczonego buraka

1. Przyrządzamy rozczyn tzn. w misce, drożdże roztapiamy w ciepłym mleku. Dodajemy do nich 4 płaskie łyżki mąki, szczyptę soli oraz pół łyżeczki cukru. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 10 minut).

2. Do garnka wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy jajka, resztę cukru i sok z buraka. Wyrabiamy ciasto, po chwili dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dalej, tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Jeżeli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze mąki. Garnek zasłaniamy ścierką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce i trzymamy tak długo, żeby jego wielkość podwoiła się.

3. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kulki wielkości małych pączków (urosną jeszcze podczas parowania) i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć.

4. Do dużego garnka nalać wodę, przykryć ścierką i przymocować ją za pomocą sznurka. Gdy woda się zagotuje, nakładać kluski na ścierkę i delikatnie przykryć pokrywką. Tak przyrządzone kluski parować przez 10 minut na niezbyt dużym ogniu.

Konfitowana noga kaczki

Składniki:

  • 2 nogi kaczki
  • świeży tymianek
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l smalcu gęsiego

Nogi kaczki myjemy w zimnej wodzie, osuszamy następnie nacieramy z każdej strony solą, czosnkiem i obkładamy gałązkami tymianku i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach wyjmujemy kaczkę, usuwamy marynatę. Przekładamy do garnka z grubym dnem skórą do dołu, zalewamy smalcem, tak żeby całość była zanurzona, gotujemy w temperaturze 130 stopni C przez około 2 godziny.

Sos z pieczonych skrzydełek

Składniki:

  •  0,5 kg kurzych skrzydełek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 łyżeczka soli
  • pierz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 g powideł śliwkowych
  • pół łyżeczki kardamonu

Skrzydełka myjemy, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części i myjemy. Skrzydełka i warzywa układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni C do mocnego zarumienienia, a nawet przypalenia. Upieczone warzywa i kurczaka przekładamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż odparuje 3/4 wody. Do rondelka wkładamy powidła zalewamy odparowanym bulionem, dokładnie mieszamy dodajemy kardamon. Gotujemy do zgęstnienia.

Puree z marchewki z groszkiem

Składniki:

  • 0,5 kg marchwi
  • 50 g masło
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • sól
  • groszek zielony

Marchew obieramy i kroimy na kawałki 2-3 cm, myjemy i wkładamy do małego garnka, lekko solimy, zalewamy tak, aby woda zakryła marchew, gotujemy do miękkości na małym ogniu. Gdy marchew już jest miękka blenderujemy ją, dodajemy zimne masło i śmietankę i dalej miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Puree układamy na talerzu i posypujemy lekko podgotowanym groszkiem.

 

7( 117)
Lipiec'18
gajda