Podróż po regionalnych smakach Szczecina

Wyszak Browar Rodzinny nie tylko z nazwy jest rodzinnym przedsięwzięciem. To doskonale prosperujące miejsce, znajdujące się w XV wiecznej gotyckiej piwnicy Ratusza Staromiejskiego, na Starym Mieście. Powstało z miłości do dobrej kuchni, wybornego piwa i wspólnego biesiadowania. Najlepsze tradycje z własnego domu do restauracji, przeniosła  Joanna Różycka i Michał Jagła – Rodzeństwo, które od 2013 roku z sukcesami prowadzi jeden z najlepszych browarów rzemieślniczych w Polsce i Europie oraz wielokrotnie nagradzaną restaurację, serwującą dania kuchni polskiej.

Autor

Aneta Dolega

galeria

W rodzinnym domu zawsze wspólnie gotowaliśmy, kuchnia  i spotkania przy stole stały się częścią naszej tradycji – wyznaje Joanna Różycka. – Z miłości do jedzenia i gotowania, otworzyliśmy z Michałem restaurację, to jest nasza pasja, ciągłe poszukiwanie nowych smaków, doskonalenie przepisów. Serce, które wkładamy w naszą pracę ma później przełożenie na to, co serwujemy naszym gościom w restauracji.   

Browar Wyszak jako jedyny w regionie dotychczas zdobył 13 medali i wyróżnień w Polsce, jak również w Europie.  Nazwa piwa, kojarzonego z wysoką jakością pochodzi od nazwiska Jana Wyszaka, legendarnego szczecińskiego pirata.  Znana już marka  browaru w zestawieniu ze świetną kuchnią, na czele której stoi Szef Kuchni Sebastian Zglobiś – jest sporym osiągnięciem.  

Sarnina, zupa rybna, steki, golonka, kaczka w pomarańczach to przeboje restauracji. – Każde z dań przechodziło przez nasze ręce i podniebienia. To są smaki, które znamy z domu – zapewnia Michał Jagła. – Wszystko przygotowujemy sami... od początku do końca.  Smak białej kiełbasy, kiszonych pomidorów lub małosolnych ogórków jest nie do podrobienia… znakomity żurek czy barszcz na zakwasie, to nie jest przypadek. Wszystko jest zaplanowane a zakwasy i kiszonki dojrzewają u nas w restauracji. Każdy element dania wychodzi spod naszych rąk, nie ma żadnych półproduktów. Tak jak sami warzymy piwo, tak robimy wędliny, kiełbasy, przeróżnego rodzaju przetwory.

Karta w restauracji jest stała, zmieniają się tylko sezonowe wkładki. Do piwa, które oprócz wyjątkowego wnętrza stanowi tu główną atrakcję, można zamówić  specjalnie dedykowane przystawki i dania. Do każdego rodzaju pasuje  inny styl piwny – Sprowadzamy z całej Polski sery, które świetnie współgrają z piwem – wymieniają właściciele –  Ciemne piwo świetnie smakuje w połączeniu  z wołowiną, jak  również z deserami, najlepiej czekoladą.  Lekko podwędzony koźlak przyjemnie wyostrzy smak dziczyzny i dań z grilla. Piwo Pils wyjątkowo pasuje do wieprzowiny a pszeniczne do sałat i drobiu. Tu jest bardzo podobnie jak z winem, trzeba tylko dać się zabrać w tę podróż. Kiedy poznamy te smaki, nie będziemy chcieli powrócić z tej wyprawy,  zapraszamy serdecznie.

Browar Wyszak
Księcia Mściwoja II 8
Szczecin

 (+48) 662 233 678
www.browarwyszak.pl

8( 118)
Wrzesień'18