Smak jesiennego stołu

Jest soczysta, delikatna i mało kaloryczna. W zależności od pory roku wydziela specyficzny aromat- jesienią jest orzechowy. Co tak nad wyraz smacznie brzmi? Sarnina. Dziczyzna rzadko gości na naszych stołach ze względu na trudny do niej dostęp. Jeśli jakimś zrządzeniem losu pojawi się wśród dań, to warto jej spróbować, odpowiednio przyrządzona zmieni nasze pojęcie o kuchni i o tym ak powinno smakować mięso. Nie bez powodu była dawniej zarezerwowana tylko na książęce i królewskie stoły. To mięso najwyższej jakości. Polecamy!

Autor

Bataty

Polędwiczka z sarny ułożona na sosie z moreli, podawana z gołąbkiem nadziewanym komosą ryżową i opiekanymi ziemniakami z czosnkiem.

Składniki:
» 1 polędwiczka z sarny
» 2 morele
» 50 ml likieru porzeczkowego (Crme de cassis)
» 100 g komosy ryżowej (quinoa)
» kapusta włoska
» 200g małych ziemniaków
» 4 ząbki czosnku
» jarmuż
» chilli
» 0,5l bulionu
» 5 łyżki oleju
» 100g masła

Przygotowanie:
» Oczyszczamy polędwiczkę.
» Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i obsmażamy mięso z każdej strony na złocisty kolor.
» Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5 minut.
» Komosę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w bulionie 15 minut pod przykryciem.
» Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą.
» Ugotowane liście wyjmujemy i osuszamy.
» Układamy na nie quinoe i zwijamy: najpierw zewnętrzne krawędzie liścia zawijamy do środka, a następnie całość zwijamy w rulon.
» Każdy gołąbek delikatnie podsmażamy na maśle.
» Z moreli wyjmujemy pestkę i kroimy w cząstki.
» Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, układamy owoce smażymy 5 minut, a następnie dodajemy likier i dusimy do momentu kiedy większość płynu wyparuje.
» Ziemniaki myjemy, przecinamy na pół skrapiamy olejem, solimy i posypujemy pieprzem.
» Mieszamy tak, aby każdy ziemniak był obtoczony olejem i przyprawami.
» Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy rozgniecione nie obrane ząbki czosnku. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

9( 119)
Październik'18
gajda