Jesienna ramówka w Paprykarzu

W tegorocznym jesiennym menu, ze względu na pytania naszych gości, postanowiliśmy powrócić z trzema daniami z poprzedniego roku. Tym samym można ponownie spróbować kremu z dyni – ale nieco w innej odsłonie, bo z prażonymi migdałami i łososiem marynowanym w burakach, risotto borowikowego z grillowaną polędwicą z dorsza oraz makaronu z jesiotrem w sosie śmietanowym z pastą truflową i boczniakami. 

Autor

prestiz

Jak zawsze inspirowaliśmy się sezonowością produktów, stąd dynia, grzyby, buraki, kasztany i warzywa kapustne. Z nowości mamy świetnego gravlaxa (łososia marynowanego w cukrze, soli, wódce i koperku), którego podajemy z salsą z ogórków kiszonych w solance kołobrzeskiej, ziemniaków i musztardy francuskiej, kawiorem z Zielenicy oraz kwaśną śmietaną. W daniach głównych pojawił się sandacz. W trochę innej odsłonie niż poprzedni, bo podajemy go z blanszowanymi warzywami sezonowymi, grillowanymi ziemniakami i sosem rakowym.

Furorę robi deser – ciasto z kremem z pieczonych kasztanów, konfiturą z dyni i bitą śmietaną. 

W jesiennej odsłonie menu znalazły się także produkty regionalne – kawior z pstrąga, w który zaopatrujemy się w Gospodarstwie Rybackim Zielenica oraz ogórek kiszony w solance kołobrzeskiej z Gospodarstwa Ekologicznego Sedina. Co ciekawe – mamy nowe źródło sandacza – jezioro Muritz z pojezierza Maklemburskiego. Jest ono największym jeziorem Niemiec, a przez mieszkańców nazywane jest Małym Morzem. Od dziesięcioleci rybacy wypływają codziennie, by łowić ryby o wyjątkowej jakości, które później trafiają bezpośrednio do nas. 

W ofercie pojawiły się również rozgrzewające napoje. Między innymi poncz dyniowy, herbata z musem jabłkowym i cynamonem oraz ze świeżym grejpfrutem, gałązką rozmarynu i imbirem. 

Paprykarz
al. Papieża Jana Pawła II 42
Szczecin
10( 120)
Listopad'18
gajda