Mistrz drugiego planu

Choć w tym daniu łosoś odgrywa główną rolę, my jednak skupimy się na odtwórcy roli drugoplanowej. Kalafior w naszej kuchni traktowany jest trochę po macoszemu, a przecież dzięki swojej prostocie posiada wiele zastosowań. Puree z niego to tylko jedna z wielu opcji. Kalafior znali już starożytni Rzymianie i Grecy a do Polski sprowadziła go kochająca zdrową i lekką kuchnię Bona Sforza. Kalafior jest  dietetyczny a dzięki swojemu składowi chemicznemu bardzo zdrowy. Zawiera olejki eteryczne, które wydzielają się w trakcie gotowania. Na talerzu jest świetną alternatywą dla ziemniaków.

Autor

Bataty

galeria

ŁOSOŚ 

Składniki:

» łosoś 4 kawałki po około 120 g

» sól, pieprz 

» 100 ml oleju

» 3 łyżki masła

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej, dodajemy masło i układamy rybę. Za pomocą łyżki polewamy łososia gorącym tłuszczem, do momentu aż mięso będzie ścięte (około 3-4 minuty) wykładamy na talerz.

 

PUREE

Składniki:

» 1 mały kalafior

» 30 g masła 

» 100 ml mleka 

» 100 ml śmietanki 18 %

» sól morska, pieprz 

Przygotowanie:

1. Podziel kalafior na dwie części: różyczki zostaw w całości a twardą część pokrój drobno. 

2. Rozpuść w rondlu masło, dodaj kalafior i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty. 

3. Następnie dodaj mleko, przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. 2-3 minuty. 

4. Po tym czasie dodaj śmietanę i powoli doprowadź całość do wrzenia. Częściowo przykryj rondel i gotuj, aż kalafior będzie miękki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

5. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę. 

 

SOS ZE SKORUPIAKÓW

Składniki:

  • 100 g skorupek, głów z surowych krewetek
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g selera
  • 50 g marchwi
  • 1 kłącze kopru włoskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 50 ml białego wina
  • 0,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 250 ml mleko
  • 300 ml śmietanka 18%
  • olej, sól i pieprz 

Przygotowanie:

  1.  Pokroić jarzyny w grubą kostkę i uprażyć z odrobiną oleju.
  2. Dodać skorupki krewetek, liść laurowy i pietruszkę, podsmażyć, nie dopuszczając, by zbrązowiały.
  3. Dodać białe wino i zagotować.
  4. Dodać przecier pomidorowy i dobrze rozmieszać.
  5. Wlać mleko i śmietankę, gotować na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.
  6. Przecedzić sos i zagotować go, tak by zgęstniał.
  7. Doprawić solą i pieprzem.
10( 120)
Listopad'18
gajda