Wigilijne wariacje - Tatar z łososia z awokado

Według ludowej tradycji w niezwykłą noc wigilijną na stole nie może zabraknąć darów natury z pól, sadów, lasów oraz oczywiście wody. Dawniej wszystko to miało znaczenie i mimo, że dziś pierwotna symbolika wybranych potraw się zatarła, nikt z nas chyba nie wyobraża sobie gwiazdkowego wieczoru bez ryb. Coraz częściej odchodzimy jednak od karpia, na rzecz śledzi, łososia czy krewetek. Wigilia to jeden z nielicznych w roku dni gromadzących przy wspólnym stole całą rodzinę i najbliższych, dlatego warto zaskoczyć gości niecodziennymi przystawkami. Oto pyszne propozycje oryginalnych potraw.

Autor

Bataty

Składniki (2 porcje):

  • 200 g świeżego łososia
  • 1 awokado
  • limonka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • do dekoracji: plastry limonki, sałata roszponka

Przygotowanie:

Łososia drobno siekamy, mieszamy z koperkiem, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Awokado kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Na talerzu stawiamy metalową obręcz, do środka wkładamy pokrojone awokado a następnie tatar z łososia. Zdejmujemy obręcz, dekorujemy plastrem limonki i sałatą roszponką.

11( 121)
Grudzień'18
gajda