Wigilijne wariacje. Tatar ze śledzia

Według ludowej tradycji w niezwykłą noc wigilijną na stole nie może zabraknąć darów natury z pól, sadów, lasów oraz oczywiście wody. Dawniej wszystko to miało znaczenie i mimo, że dziś pierwotna symbolika wybranych potraw się zatarła, nikt z nas chyba nie wyobraża sobie gwiazdkowego wieczoru bez ryb. Coraz częściej odchodzimy jednak od karpia, na rzecz śledzi, łososia czy krewetek. Wigilia to jeden z nielicznych w roku dni gromadzących przy wspólnym stole całą rodzinę i najbliższych, dlatego warto zaskoczyć gości niecodziennymi przystawkami. Oto pyszne propozycje oryginalnych potraw.

Autor

Bataty

Składniki (2 porcje):

  • 2 solone filety śledziowe (wcześniej namoczonych)
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ogórki kiszone
  • 10 czarnych drylowanych oliwek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • świeżo mielony pieprz
  • do dekoracji: gałązki koperku, plastry cytryny

Przygotowanie:

Filety osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie drobno siekamy. Cebulę, ogórki i oliwki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do śledzia razem z musztardą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Małe filiżanki lub miseczki wykładamy folią spożywczą, wypełniamy tatarem ze śledzia, następnie obracamy do góry dnem na półmisku i zdejmujemy. Tatara dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem.

11( 121)
Grudzień'18
gajda