Kulinarna mistrzyni

Autor

Karolina Wysocka

Patrycja Rygusiak na co dzień zajmuje się architekturą wnętrz, a po godzinach znajduje czas na sport oraz przede wszystkim – rozwój kulinarnych pasji. Urodziła i wychowała się w Szczecinie, ale obecnie mieszka w Poznaniu. Chętnie odwiedza jednak rodzinne progi, by przygotowywać dla najbliższych wyszukane potrawy.

Szczecinianka ma do tego prawdziwy talent, co potwierdził jej udział w programie MasterChef. Patrycja znalazła się znalazła się w ósemce najlepszych kucharzy 7. edycji telewizyjnego show. – Jestem zadowolona z siebie i bardzo dumna. Nie śniła mi się ósemka. Chciałam dostać się do czternastki i nie odpaść pierwsza– stwierdza z uśmiechem.

Jak sama przyznaje wiele się nauczyła, poznała fantastycznych ludzi, a program otworzył przed nią nowy rozdział w życiu. – Ważna jest dla mnie architektura, ale nie zapominam o kulinarnej przygodzie, którą rozpoczął MasterChef. Myślę o książce, warsztatach kulinarnych. W dalszej przyszłości, może nawet knajpce – podkreśla Patrycja. 

Co ciekawe, szczecinianka uwielbia makarony i kuchnię słonecznej Italii, ale do programu MasterChef dostała się dzięki pierogom z kaszanką, cebulą, cynamonem oraz czekoladą. Zdradziła nam przepis na mistrzowski farsz: 1 kaszanka, pół łyżeczki cynamonu, pół małej cebuli, 1 łyżka masła. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na łyżce masła. Dodać kaszankę, wymieszać wszystko do podgrzania. Następnie dorzucić pół łyżeczki cynamonu i zetrzeć na drobnych oczkach kostkę czekolady. Wszystko ponownie wymieszać. Farszu starczy na 15 pierogów, które z pewnością zachwycą domowników oraz gości.

foto: TVN/ Newspix
 

11( 121)
Grudzień'18