Schab iberyjski wędzony dymem podany z ziemniaczkami i kapustą z dodatkiem rabarbaru

Najpopularniejsza japońska marynata i najdelikatniejszy schab z czarnej iberyjskiej  świni – to nasze kulinarne propozycje na początek nowego roku. Podróżować warto, nawet bez wychodzenia w z kuchni. Pochodzący z Kraju Kwitnącej Wiśni sos teriyaki pasuje dosłownie do wszystkiego. Jego fenomen tkwi w prostocie, a to jedna z głównych cech Japonii. Iberyjski schab za to swoją delikatność zawdzięcza sposobowi chowania świń.
Te pasą się wolno, na zielonych pagórkach pod śródziemnomorskim słońcem. 

Autor

Bataty

Składniki:

  • schab iberyjski z kością
  • sól
  • pieprz czarny i różowy
  • 1/4 włoskiej kapusty
  • 50 g masła
  • 5 małych ziemniaków
  • 1/2 kłącza rabarbaru

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy tak aby zachowały kształt kulek, gotujemyw osolonej wodzie.

Kapustę siekamy i podsmażamy na maśle przez 4 minuty następnie dodajemy pokrojony na centymetrowe kawałki rabarbar dodajemy 1/3 szklani wody i dusimy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Przyprawiamy solą i pieprzem.  

Schab dzielimy na kotlety, przyprawiamy solą i grubo mielonym czarnym i różowym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej z dwóch stron, a następnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8 minut. 

Na talerzu układamy gotową kapustę, a dookoła układamy ugotowane ziemniaki. Na kapuście kładziemy kotlet wyjęty z piekarnika. Jako dodatkowy efekt możemy gotowe danie przykryć drugim talerzem lub pokrywądo talerzy i wpuścić dym lawendowy z pistoletu wędzarniczego.

1( 122)
Styczeń'19
gajda