Szaszłyk krewetki i łosoś w sosie teriyaki i limonką podawane z pesto z nerkowca i bazylii

Najpopularniejsza japońska marynata i najdelikatniejszy schab z czarnej iberyjskiej  świni – to nasze kulinarne propozycje na początek nowego roku. Podróżować warto, nawet bez wychodzenia w z kuchni. Pochodzący z Kraju Kwitnącej Wiśni sos teriyaki pasuje dosłownie do wszystkiego. Jego fenomen tkwi w prostocie, a to jedna z głównych cech Japonii. Iberyjski schab za to swoją delikatność zawdzięcza sposobowi chowania świń. Te pasą się wolno, na zielonych pagórkach pod śródziemnomorskim słońcem. 

Autor

prestiz

Sos teriyaki składniki:

  • ½ szklanki sosu sojowego
  • ½  szklankę wody
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 ząbek czosnku pokrojonego w plasterki
  • 5 łyżeczek cukru (może być brązowy)
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Miód i cukier podgrzej w rondelku na niewielkim ogniu, aż połączą się. Następnie dodaj sos sojowy, wodę, imbir i czosnek. Gotuj cały czas mieszając do momentu aż zacznie gęstnieć.

 

Szaszłyk:

  • 200 g łososia pokrojony w kostkę
  • 200 g krewetek surowych o rozmiarze 16/20
  • 200 ml sosu teriyaki
  • sok z jednej limonki
  • 100 g orzechów nerkowca
  • liście z połowy pęczka bazyli
  • 50 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Sos teriyaki i sok z limonki mieszamy w misce. Do miski z marynatą wkładamy łososia i krewetki. Delikatnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu lub grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni przez około 3 minuty, następnie przekładamy do malaksera dodajemy liście bazylii i oliwę. Całość miksujemy na gładką masę. Gotowe pesto podajemy w towarzystwie szaszłyków.

 
1( 122)
Styczeń'19
gajda