Wykwintne pipki

Niech was nie zmyli nazwa. Te nieco figlarne i tajemnicze określenie to nic innego jak gęsie żołądki. Danie, które dziś proponujemy zostało zainspirowane kuchnią Żydów aszkenazyjskich a pipek w jidysz oznacza po prostu rurkę.
To proste i być może nie wyglądające zbyt wykwintnie danie, dostarcza dużo przyjemnych doznań naszym zmysłom i można je porównać do najlepszego kawioru. Be-teawon! (po hebrajsku - smacznego)

Autor

Bataty

Gęsie pipki

Składniki:

  • 1 kg żołądków gęsich
  • 1 l bulionu
  • olej
  • 105 g musztardy francuskiej
  • 200 ml śmietany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • ziele ang., liść laurowy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Żołądki oczyszczamy z błon i kroimy na równe kawałki. Obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości około 1,5 h. Po tym czasie dodajemy musztardę i śmietankę, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

3( 124)
Marzec'19
gajda