Steki, wino i zadowoleni goście

Nie od dziś wiadomo, że stek i wino to połączenie idealne. By się o tym przekonać, wystarczy odwiedzić restaurację Karkut. Elegancja miejsca, fantazja szefa kuchni, wyszukane dania i dobre wino – to tylko kilka cech, dzięki którym nie sposób przejść obok lokalu obojętnie. 

Autor

Karolina Wysocka

galeria

Restauracja Karkut powstała z miłości do dobrej kuchni. Pasja i zaangażowanie jej twórców sprawiają, że miejscu z sukcesem udaje się sprostać życzeniom nawet najbardziej wymagających gości. Karkut tworzy ambitny zespół, ciągle szukający nowych dróg w dążeniu do gastronomicznej doskonałości. Miejsce zbiera świetne recenzje, stając się powoli szczecińską wizytówką kuchni na europejskim poziomie. W menu można znaleźć świeże ryby, owoce morza, dania z grilla, wyszukane desery i sezonowaną wołowinę. To właśnie ona m.in. jest jedną ze specjalności lokalu, a w duecie ze starannie wyselekcjonowanymi winami – tworzy idealne połączenie. W szczecińskiej restauracji można spróbować klasycznego steka z polędwicy, ale również wielu innych fragmentów wołowiny. Można tu zjeść rib-eye, czyli serce antrykotu, T-bone składający się z dwóch fragmentów mięsa - rostbefu i polędwicy, a także tomahawka, czyli steka z antrykotu, wyciętego z kością żebrową. 

Sekret idealnego steka

Japoński, argentyński, amerykański…, a może autorska wersja z Karkuta? Według wielu smakoszy stek należy do najsmaczniejszych mięsnych dań. Prawidłowo przyrządzony rozpływa się w ustach. Zachwyca kruchością, kolorem i zapachem. Bardziej wtajemniczeni w arkany kulinarnej magii wiedzą zaś, że najlepsze steki przygotowuje się z sezonowanej wołowiny. Dzięki tej metodzie mięso zyskuje aromat i  delikatność. Tak właśnie wołowinę przygotowuje się w Karkucie. 

Czym dokładnie jest sezonowanie mięsa? Jak przebiega ten proces i jaki jest sekret wyśmienitego smaku steków ze szczecińskiej restauracji? Szef kuchni uchylił  nami rąbka tajemnicy. Sezonowanie, czyli dojrzewanie wołowiny, to metoda, która podnosi jakość mięsa. Polega na wydobyciu z niego jak najwięcej smaku oraz aromatu, ale przede wszystkim chodzi o nadanie mięsu kruchości. Poprzez sezonowanie włókna mięśniowe kruszeją, dzięki czemu mięso staje się bardziej delikatne. Procesowi najczęściej poddaje się szlachetniejsze i bardziej miękkie elementy. Dojrzewanie może być przeprowadzone na sucho i mokro, a proces sprawia, że wołowina staje się delikatna oraz niezwykle smaczna. Ten rodzaj przygotowania mięsa to jedna ze specjalności Karkuta, która sprawia, że dania serwowane w restauracji mają tak wyjątkowy smak. W lokalu używa się dwóch metod sezonowania: na sucho i mokro. Najpierw kucharze wybierają najlepsze kawałki wołowiny. Mięso umieszczane jest w specjalnej szafie, w której panuje odpowiednia temperatura i klimat. Wołowina dojrzewa tam określony czas, w zależności od efektu, jaki chcą uzyskać kucharze (np. kilka miesięcy). Proces sprawia, że mięso traci na masie, ale staje się aromatyczne i kruche. Później następuje kolejny etap. Kawałki mięsa pakowane są próżniowo w folię i przechowywane kilka tygodni (2-4) w lodówce. Dzięki temu wołowina nie traci na wilgotności, ale staje się jeszcze bardziej miękka oraz zyskuje maślany, delikatny smak.

Pasjonaci kuchni z Karkuta nie poprzestają na dwóch wymienionych metodach. Czymś absolutnie wyjątkowym jest ich rib-eye sezonowany w łoju wołowym. Metoda ta przypomina stary sposób naszych babć, które w gęsim tłuszczu przechowywały różne produkty. Jak podkreślają kucharze, ten typ sezonowania jest czymś nietypowym w naszym województwie i zdecydowanie wyróżnia Karkut spośród restauracji regionu. Na czym polega metoda? Podczas procesu, odcinany jest dopływ tlenu, a mięso zanurzone w łoju wołowym przechowywane jest przez określony czas w specjalnej szafie Dry Ager. Dzięki temu uzyskuje kremowy, niezwykły smak, co cieszy nawet najbardziej wysublimowane podniebienia.

Kolejnym ważnym elementem w szczecińskiej restauracji są sprawdzeni dostawcy z Polski, USA i Niemiec, którzy dostarczają lokalowi mięso najwyższej jakości. Jak podkreślają pasjonaci kuchni wygląd wołowiny świadczy o tym, że bydło było dobrze hodowane i żywione. Dużym atutem restauracji jest też spory wachlarz dodatków do steków, m.in. szeroki wybór sosów, warzyw sezonowych czy potraw z ziemniaków. Dzięki temu, każdy z gości ma możliwość samodzielnego  stworzenia  idealnego  dla siebie danie. 

Szeroki wachlarz smaków

Jakie dania cieszą się największą popularnością? Goście bardzo cenią sobie tatara wołowego, którego można skomponować według własnych upodobań. Kucharze przygotowują w kuchni mięso i dodatki, a następnie przekazują je kelnerowi. Ten serwuje danie ze stolika dostawczego (gerydonu), opowiadając gościom o potrawie oraz podpowiadając jak stworzyć idealnego tatara. Każdy może spróbować dodatków i wybrać te, które najbardziej mu odpowiadają. Ogromną popularnością  cieszą się oczywiści wszelkiego rodzaju steki, również z tuńczyka. Dzięki otwartej kuchni, goście mogą obserwować, jak powstają ich dania – od początku do końca. Oczywiście, w Karkucie każdy smakosz znajdzie coś dla siebie! Restauracja ma w ofercie m.in. wyśmienitą jagnięcinę, ryby czy szereg owoców morza: w tym krewetki, ośmiornice oraz świeże ostrygi. Te ostatnie cieszą się takim wzięciem, że Karkut ma na nich stałych gości. 

Wino z górnej półki

Dobra restauracja nie może obyć się bez wysokiej jakości wina. Alkohol dopełnia potrawy i pozwala wydobyć z nich ukryte smaki oraz aromaty. Steki oraz wino to idealny duet. Dlatego, oprócz doskonałego mięsa wołowego, w Karkucie nie mogło zabraknąć także alkoholi z najwyższej półki. Odświeżają one podniebienie i uzupełniają smak mięsa, wydobywając z niego wszystko, co najlepsze. Dodatkowo, używając metody Coravin, większość z nich można nalewać bez wyciągania korka. 

Ten system pozwala winu zachować swoją jakość oraz nie ulec procesowi utleniania się. 

W szczecińskiej restauracji wybór win jest ogromny. W specjalnych lodówkach można znaleźć mnóstwo różnego rodzaju alkoholi. Wśród nich są wina białe i musujące oraz oczywiście czerwone. Prawdziwa perełka Karkuta to eleganckie Tommasi Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2010. Powstaje z wyselekcjonowanych winogron z jednej z najstarszych parcel rodziny Tommasi, dojrzewa cztery lata  w dębowych beczkach, następnie rok w butelce i charakteryzuje się niezwykle bogatą osobowością. Bukiet czarnych owoców (śliwka, wiśnia, czereśnia, jeżyna), nuty balsamiczne i pikantne niuanse z odrobiną czekolady, to tylko niektóre z jego atutów. Co więcej, wino zajmuje wysokie miejsca w rankingach najlepszych trunków szlachetnych i otrzymało wiele nagród, m.in. Wine Enthusiast: 93 Points. Alkohol doskonale komponuje się z mięsami. Z win serwowanych w restauracji warto wspomnieć także o Teperbergu i Recaredo. Te pierwsze tworzy rodzina z Jerozolimy, której początki winiarskie sięgają 1870 roku. W Karkucie można spróbować „ikony” Teperberga, czyli Teperberg Legacy Cabernet Franc. Korzenne, eleganckie, wyraziste wino ma czekoladowo-miętowy smak i jest słodko-słone. Goście zaś sięgają chętnie zarówno po wina czerwone, doskonałe do steków czy jagnięciny, jak też orzeźwiające białe, w których pobrzmiewają nuty owoców tropikalnych. Dużym powodzeniem cieszy się też dojrzewana pięć lat w beczkach cava Recaredo.

Wyborne steki, doskonałe wina, szeroki wachlarz smaków i elegancja… Jak widać, Karkut to miejsce w którym królują wyśmienita kuchnia i doskonałe trunki, a na renomę miejsca pracuje zespół pasjonatów, starających się sięgnąć kulinarnych wyżyn. 

 

Karkut
ul. Bogurodzicy 1
Szczecin

tel. +48 91 422 00 00, +48 720 422 422
www.karkut.szczecin.pl

5( 126)
Maj'19
gajda