Browar z charakterem

Rzemieślnicze piwa, smaczna kuchnia oraz przyjemna atmosfera i profesjonalna obsługa, to tylko kilka z wielu wyróżników Browaru Folga. Miejsce jest nie tylko browarem, ale też restauracją i hotelem, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Autor

Karolina Wysocka

galeria

Złote serce 

Serce miejsca to browar, w którym warzone jest rzemieślnicze piwo. Mimo, że Folga działa w małej skali, złoty trunek jest tworzony ze starannością o najdrobniejsze detale. Twórcy browaru czują się spadkobiercami długiej tradycji piwowarskiej w Gryficach, która sięga średniowiecza, dlatego pracują z wielką pasją i oddaniem. Browarnictwo jest dla nich przyjemnością. Bawią się smakami i tworzą różne warianty piwa, tak, by zadowolić podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy,
a nad wszystkim czuwa zawodowy piwowar Filip Mazur. Warto zaznaczyć, że w Foldze warzone są tylko piwa górnej fermentacji. Królują tutaj klasyczne gatunki trunków z całej Europy. Znalazło się miejsce także na piwo mocno chmielone nowofalowymi gatunkami polskich chmieli. Aktualnie w ofercie są: mocno chmielowy Jaśnie Pan, Belgijski Blond, irlandzkie czerwone oraz amerykańska i klasyczna, bawarska pszenica. W zależności od sezonu i pory roku, pojawią się również inne gatunki, takie jak brytyjski Brown Ale, piwo dyniowe czy belgijski Saiso. Wszystkie doskonale komponują się z potrawami, serwowanymi przez restaurację browaru.

Dusza miejsca

Twórcy Folgi mówią „o ile browar jest naszym sercem, to restauracja jest naszą duszą”. Na miejscu króluje wyrafinowany smak, a szefem kuchni jest Amadeusz Namaczyński. Specjalnością restauracji są specjały kuchni regionalnej. Zdarzają się też tematyczne tygodnie, podczas których można spróbować dań z różnych zakątków świata. Co więcej, menu układane jest sezonowo, tak, by wydobyć ze smaków oraz aromatów każdej pory roku to, co najlepsze. Kucharze korzystają z lokalnych produktów, pochodzących z ekologicznych upraw, małych firm oraz farm. Restauracja oferuje lunch dnia w przystępnej cenie i świeże ciasto, pieczone na miejscu. Menu uświetniają lokalne wina oraz wyszukane drinki. Ciekawym akcentem w restauracji jest podzielenie jej na strefy, tak by każdy mógł tu miło spędzić czas. Warto też zaznaczyć, że przestronna restauracja pomieści sporą liczbę gości. Na miejscu można zorganizować imprezę okolicznościową, spotkanie biznesowe, wydarzenie rodzinne, bądź wesele. Menu jest wtedy kwestią otwartą. Można je dopasować indywidualnie do potrzeb gości. Dodatkowe udogodnienia to sala bankietowa, ogród z letnią altaną, kącik dla najmłodszych z basenem kulkowym oraz plac zabaw dla dzieci na zewnątrz.
A po uczcie zmysłów, można udać się na wypoczynek do wyjątkowych pokoi Folgi.

Relaks dla ciała

Miejsce to nie tylko rzemieślniczy browar i przestronna restauracja, ale też kameralny, klimatyczny hotel. Nowoczesne, gustownie urządzone wnętrza zapewniają gościom komfort oraz odpoczynek na wysokim poziomie. Pokoje, jak i całe miejsce, są utrzymane w naturalnym stylu, który w połączeniu z niebanalnymi dodatkami, tworzy klimat sprzyjający wypoczynkowi. W Foldze króluje zieleń, przestrzeń oraz prostota, dlatego każdy czuje się tutaj dobrze. Warto dodać, że hotel położony jest między Szczecinem i Koszalinem, w pobliżu nadmorskich miejscowości. Niedaleko stąd do Rewala, Niechorza oraz Pogorzelicy, a najbliższa okolica to piękne zielone tereny, a także ciekawe zabytki.  

Folga
ul. Nowy Świat 8
Gryfice

tel. 505 464 234
www.browarfolga.pl

8( 129)
Sierpień'19