Soczysta jak perliczka

Rzadko sie pojawia na polskich stołach a szkoda bo mięso perliczek to same zalety. Ciemne, aromatyczne, soczyste, przypomina smakiem mięso dzikiego ptactwa. Dobrze przyrządzone, jest równie smaczne jak mięso bażanta, do tego ma mniej tłuszczu niż mięso kurze, kacze czy gęsie. Dzięki temu jest lekkostrawne i mniej kaloryczne. Równocześnie ma dużą zawartość białka. Smaczne, zdrowoe, delikatne, nie zawiedzie żadnego smakosza. Polecamy!

Autor

Bataty

Perliczka na sosie z anchoise, podawana z młodymi warzywami

Składniki:

  • perliczka cała
  • anchoise 4 fileciki
  • masło 100g
  • mini marchew 6szt.
  • mini cukinia 4szt.
  • brokuł 1/3 szt.
  • młode ziemniaki 2szt.
  • cebula szalotka 1szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • tymian świeży
  • liść laurowy 4listki
  • ziele angielskie 4 kulki
  • lubczyk świeży
  • białe wino 100ml

Przygotowanie:

Perliczkę dzielimy na udka i na piersi, korpus. Udka i piersi nacieramy solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem, skrapiamy oliwą zostawiamy do momentu, aż mięso będzie miało temp. pokojową. Obsmażamy podzielone elementy na mocno rozgrzanym oleju, po 1 minucie z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 40 minut. Patelnię po smażeniu zostawiamy do zrobienia sosu.

Sos

Korpus z perliczki pieczemy w piekarniku w temperaturze 210 stopni C przez przez 5-10 minut do mocnego zarumienienia. Upieczony korpus przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, lekko solimy i gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Na patelni po smażeniu mięsa nakładamy łyżkę masła. Podsmażamy szalotkę na szklisto, następnie dodajemy czosnek i anchoise mieszamy przez chwilę, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dolewamy 300 ml przecedzonego wywaru z perliczki. Gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy 50 g drobno pokrojonego zimnego masła, włączamy palnik i cały czas mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i jeśli jest potrzeba solą. 

Warzywa 

Ziemniaki szorujemy, przecinamy na ćwiartki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę obieramy i obgotowujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 2 minuty, następnie przekładamy do lodowatej wody, aby natychmiast zatrzymać proces gotowania. Brokuły dzielimy na różyczki i obgotowujemy w osolonej wrzącej wodzie ze szczyptą cukru przez około 2 minuty, następnie schładzamy tak samo jak marchewkę. Cukinię przekrawamy na pół wzdłuż. Wysuszone warzywa podsmażamy na maśle tak długo aż będą ciepłe.

 
8( 129)
Sierpień'19