Piwo tworzone z pasją

Browar Folga to piwny raj. Trunki są w nim tworzone z pasją i dbałością. Można tu spróbować różnych smaków i wariantów, zupełnie innych od tych najpopularniejszych na rynku. Nad wszystkim czuwa zawodowy piwowar Filip Mazur, który opowiedział nam o swojej pasji, pracy i zdradził kilka piwnych sekretów.

Autor

Karolina Wysocka

galeria

Nie ulega wątpliwości, że Folga jest miejscem wyjątkowym. W gryfickim browarze restauracyjnym tworzone są rzemieślnicze piwa, które zdobywają coraz większe uznanie. Co je wyróżnia?

Piwny pasjonat

Browar Folga tworzą ludzie, którzy do piwowarstwa podchodzą z pasją i przyjemnością. Jedną z takich osób jest właśnie Filip Mazur. To piwowar zawodowy, a także sędzia piwny z dwoma certyfikatami: Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i Beer Judge Certification. Jak zaczęła się jego przygoda z piwowarstwem? – Zaczęło się od warzenia piwa w domu. Z pasji do piwa, z domowego garnka na większe garnki. W pewnym momencie zainteresowałem się tym trunkiem, zacząłem próbować różnych gatunków. Postanowiłem, że sam chciałbym warzyć piwo rzemieślnicze, takie, jakie mi się podoba. Zostałem sędzią piwnym, a później by dalej się rozwijać, sędzią amerykańskiego stowarzyszenia, które certyfikuje ludzi na całym świecie. Zdarza mi się sędziować za granicą i w Polsce, choć większość czasu poświęcam Foldze – mówi piwowar.

Klasyczna i różnorodna Folga 

W gryfickim browarze królują różne rzemieślnicze piwa, ale są starannie wybrane i stworzone tak, by smakowały szerokiemu gronu smakoszy. W Foldze każdy znajdzie coś dla siebie. – Mamy deski degustacyjne, gdzie są cztery rodzaje piw. Klient może spróbować, powąchać, posmakować i wybrać te, które mu najbardziej smakuje, a później je zamówić – dodaje Filip Mazur. Trunki są w klasycznych stylach, ale różnią się smakiem, aromatem i barwą. Warto zaznaczyć, że w browarze warzone są piwa górnej fermentacji. – Bardzo chciałem zrobić szeroką gamę, czyli piwa w odmiennych stylach i mocno różniące się między sobą wieloma aspektami. Mamy np. trzy trunki jasne, ale są bardzo zróżnicowane. Hefeweizen, czyli standardowa pszenica, bazuje na słodzie pszenicznym i pracy drożdży, belgijski blonde jest zupełnie inny, bardziej wytrawny, mocno owocowy, a polski ale bazuje tylko na chmielu. Do tego jest piwo ciemne, brytyjski brown. Każdy gatunek jest z innej strefy geograficznej. Napoje mocno różnią się smakowo – wyjaśnia piwowar Folgi. Oferta piw w browarze zmienia się w zależności od sezonu. Jesienią i zimą w Foldze pojawią się m.in. trunki okolicznościowe. Wśród nich będzie można spróbować piwa dyniowego i specjalnie uwarzonego we współpracy z Bartoszem Markowskim, piwnym sędzią, publicystą oraz blogerem. To drugie będzie dostępne w Foldze i kilku multitapach w Polsce. 

Piwowarski savoir-vivre

Mimo, że piwo jest bardzo popularne, nie każdy wie jak dobrze je pić i podawać. Jak się okazuje, piwa nie powinniśmy pić z butelki, bo w ten sposób nie czujemy jego aromatu, a znacząco wpływa on na smak napoju. W przypadku trunków rzemieślniczych nie należy przelewać do szkła osadu, który znajduje się na dnie butelki. Co więcej, do każdego stylu piwa przeznaczone są osobne naczynia, np. pokal (przypomina kielich), szklanka pszeniczna lub brytyjska. 

Jak dopasować napoje do menu? – Piwa mocno chmielone, jak Jaśnie Pan, pasują do tłustych potraw, np. do steków czy żeberek, bo odświeżają, łagodzą ciężkość dania, z kolei pszeniczne polecam do ryb, dań lekkich, sałatek, koziego sera. Ciemne dobrze smakują do deserów, ciast, ciemnych mięs. Blode jest uniwersalny, ale według mnie pasuje szczególnie do drobiu, ryb, lżejszych mięs – tłumaczy Filip Mazur. Dodatkowo, według piwowara nie powinniśmy nazywać piwa „złotym trunkiem”, bo przecież ma ono różne kolory, może być np. słomkowe, bursztynowe, miedziane, ale też czerwone czy czarne z rubinowym refleksem. A czy znawca ma wśród swoich dzieł ulubione piwo? – Ojciec kocha wszystkie swoje dzieci, ale moim oczkiem w głowie jest Jaśnie Pan. To piwo, które zawsze mamy w ofercie Folgi, przygotowujemy je na różnych chmielach. Za każdym razem jest trochę inny – mówi z uśmiechem piwowar.  

Folga
ul. Nowy Świat 8
Gryfice

tel. 505 464 234
www.browarfolga.pl

9( 130)
Wrzesień'19
gajda