Z miłości do gotowania

Jeśli ktoś ma ochotę skosztować najlepszej zupy rybnej w Szczecinie, świeżych dań z grzybami, czy ravioli z krewetkami i mlekiem kokosowym powinien udać się do kameralnej, rodzinnej restauracji „Plan B food&wine”. Znajduje się ona na Podzamczu, przy ulicy Osiek 1. 

Autor

Andrzej Kus

Właściciele restauracji Plan B food&wine zapewniają, że siłą ich lokalu jest przede wszystkim doskonały szef kuchni. Zdzisław „Zenek” Jeziorski ma ponad 25-letnie doświadczenie. Jest w stanie ugotować niemal wszystko. Nie używa do tego spulchniaczy, czy „chemicznych” przypraw. 

– Nie uznaję żadnych półproduktów. Zależy mi na jakości. Na tym, by goście restauracji mogli zjeść u nas najlepsze dania – przyznaje szef kuchni. – Jest jesień. Postanowiłem, że warto skorzystać z pory roku i przygotować dania z grzybami. W restauracji znajdującej się na Podzamczu od miesiąca dostępna jest nowa karta dań. Jest to zbiór autorskich smakołyków, które najbardziej przypadły do gustu gościom przez ostatnie półtora roku, czyli od momentu powstania lokalu Plan B food&wine. 

– Na naszych gości czekają jednak niespodzianki. Co najmniej raz
w tygodniu, najczęściej w weekendy, ale nie tylko, przygotowuję dania, których nie znajdziemy w karcie. Coś oryginalnego, na co w danym momencie mam ochotę i wiem, że zasmakuje innym – opowiada kreatywny szef kuchni. – Może być to przykładowo dorsz marynowany, domowy pasztet lub placki ziemniaczane w formie tzw. przekładańca z polędwiczkami i grzybami, które dostarcza nam certyfikowana hurtownia z Gorzowa. Są to kurki i borowiki. Oczywiście placki robimy sami. Niebawem będą serwował również dziczyznę. Będą pierogi z kaszą gryczaną, dziczyzną i grzybami. Będzie też niespotykana zupa myśliwska. Na św. Marcina, czyli 11 listopada, powinna być gęsina. I będzie! Mam też patent na przepyszną, białą zupę pomidorową. Zaserwuję ją niebawem. 

Hasłem przewodnim restauracji jest „Z pasji do gotowania, chęci doskonalenia i ciągłego poszukiwania… nie tylko smaku!”. Potwierdza się to w podejściu do prowadzenia tego miejsca. Szef kuchni każdego dnia szuka inspiracji, nowych wyzwań, czy łączenia smaków. Nie ma oporów, by zaskakiwać gości restauracji daniami, których nie zjedzą w innym miejscu. 

– Z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że mamy najlepszą zupę rybną w mieście – mówi „Zenek”. – Doskonale przyjęło się też risotto z grzybami i z piersią z kaczki. 

W menu znajdziemy także alkohole. Są wina włoskie, hiszpańskie, jest także Solaris pochodzący z Winnicy Turnaua. Jeszcze w październiku będą wina z Pałacu Mierzęcin. Każde z nich bardzo wysokiej jakości. Przed ich sprowadzeniem właściciele restauracji starannie je wybierali, jeździli na degustacje. 

Lokal czynny jest przez 6 dni w tygodniu, od wtorku do niedzieli.
W tygodniu można przychodzić do niego do godziny 21. W weekendy czynny jest do ostatniego klienta. Organizowane są w nim również kameralne imprezy okolicznościowe. Były już chrzty, urodziny, a nawet niewielkie przyjęcia weselne. 

– Mieszczą się u nas 24 osoby. Menu zawsze ustalam z nimi indywidualnie. Dostosowuję je do wymagań gości. Jestem w stanie ugotować to, co sobie zażyczą. 

W restauracji organizowane są także kiermasze świąteczne. Przed świętami przygotowywanych jest kilka dań, m.in. barszcz czy faszerowane ryby. Zamówić je może każdy. Oferowany jest nawet catering. 

 – Przede wszystkim zależy nam na jakości i gościach naszej restauracji. Mamy też dania dla dzieci. Zapraszamy każdego, kto chce spróbować niebanalnej kuchni tworzonej z prawdziwej pasji – podsumowuje Zdzisław „Zenek” Jeziorski.

 
Plan B food&wine
ul. Osiek 1
Szczecin,

Rezerwacje +48 690 037 907
www.facebook.com/PlanBSzczecin

10( 131)
Październik'19
gajda