Ciasteczka dyniowe z czekoladą

Jesienią na stołach królują dynie. Nasze propozycje nie tylko rozpieszczą Wasze podniebienia ale jeszcze przyjemnie rozgrzeją. Dynia hokkaido, która trafiła pod nasz nóż ma przyjemny smak, można jeść ją ze skórką. Nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia i grillowania. Niskokaloryczna, bogata w wartości odżywcze ma jeszcze piękny pomarańczowy kolor. Listopad to jej czas. Skorzystajmy z niego.

Autor

Bataty
  • dynia puree
  • czekolada
  • mąka
  • soda
  • imbir
  • kardamon
  • olej
  • cukier

Składniki na około 18 ciasteczek:

 

Suche składniki:

  • 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Mokre składniki:

  • ¾ szklanki purée z dyni*
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • oraz ½ tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce połączyć suche składniki, w mniejszej wymieszać przy pomocy miksera olej razem z cukrem. Następnie dodać dyniowe purée i wszystko ponownie zmiksować.
  • Powoli dodawać mokre składniki do suchych, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Mieszać krótko, kiedy tylko składniki się połączą dodać czekoladę i delikatnie wmieszać ją w ciasto.
  • Przy pomocy łyżki nakładać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia kleksy. Kiedy całe ciasto będzie wyłożone, wsunąć ciastka do piekarnika i piec 12 – 14 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe tego samego dnia, dobrze jest zjeść je w ciągu dwóch dni od upieczenia.
  • Dynię hokkaido pokrój na kawałki wyjmij pestki i piecz skórą do dołu w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut (do miękkości) następnie zmiksuj na puree.
 
11( 132)
Listopad'19