Smacznie na prawobrzeżu

W lutym tego roku na osiedlu Słonecznym powstała Restauracja Rydla 52. Lokal kusi wyjątkowym klimatem i zróżnicowanym menu, zbudowanym w oparciu o dania stworzone z oryginalnych składników wysokiej jakości. W karcie znajdziemy m.in. małże w tropikalnym sosie mango, delikatną grillowaną ośmiornicę z salsą pomidorową lub tatar wołowy połączony ze słodką żurawiną.

Autor

Karina Tessar

galeria

Dziś, po pół roku działalności sprawdzamy, czy restauracja przypadła do gustu mieszkańcom miasta i co nowego dla nas szykuje. Przez kilka miesięcy swojego istnienia, Rydla 52 stało się rozpoznawalną marką na mapie szczecińskiej gastronomii. W weekend trudno tu zarezerwować stolik bez odpowiedniego wyprzedzenia. Mało który szczeciński lokal może pochwalić się takim zainteresowaniem. W czym tkwi sekret tego sukcesu? Z tym pytaniem zwróciliśmy się do managerki restauracji, pani Justyny Litkowskiej. 

– Mamy zróżnicowaną ofertę, która trafia w gusta szerokiego grona odbiorców. Pyszne śniadania, wykwintne dania lunchowe, znakomita pizza i osobne menu dla dzieci. Zaspokajamy rozmaite potrzeby, dzięki czemu mamy wielu gości. Jedni przychodzą do nas, by zjeść niebanalne dania, inni chcą przy lampce dobrego wina miło spędzić czas w gronie znajomych. Panowie cenią sobie możliwość zjedzenia „porządnego”, soczystego steka, a rodziny z dziećmi wybierają nasz lokal na niedzielny obiad. Można u nas również wypić zimnego Guinness’a z kija lub piwa kraftowe. Cały czas udoskonalamy naszą kartę, biorąc pod uwagę sugestie i rady naszych gości. 

Nowe menu

W październiku zostało odświeżone menu restauracji. Po zmianach wprowadzono nową ofertę śniadaniową i przekąskową. Można spróbować m.in. sałatki ze smażonym serem Halloumi, dodatkiem karmelizowanych orzechów włoskich i figi oraz oliwą miętowo-cytrynową. Ku uciesze fanów dużych porcji mięsa, nowości pojawiły się również w sekcji „grill”. Hitem okazał się „Tomahawk”, czyli ponad kilogramowa porcja sezonowanej na miejscu wołowiny. Restauracja zwraca szczególną uwagę na detale i jakość produktów. Serwowane do zupy pieczywo każdego ranka wychodzi prosto z pieca na kuchni. Wszystkie składniki, które podawane są gościom, zrobione są rękami kucharzy od podstaw: domowy chleb, własny makaron, podwędzany łosoś. Barmani aromatyzują whisky czekoladą i robią własne syropy do koktajli alkoholowych. Jesienią pojawiły się nowe drinki z akcentami imbiru, pomarańczy, cynamonu. Wszystko powstaje według autorskich receptur załogi.
W R52 serwowana jest także klasyczna pizza neapolitańska, wyrabiana z prawdziwych włoskich składników. Zawsze przygotowywana ze specjalnej mąki prosto z Italii, pomidorów San Marzano, dojrzewających u stóp Wezuwiusza i mozarelli Fior di Latte – najbardziej kremowej i delikatnej odmiany.

– Szukamy zawsze najlepszych dostawców i produktów – sprowadzamy z Francji najdelikatniejsze małże odmiany Bouchot, szukamy najlepszych połączeń dla owoców morza, eksperymentujemy z nowymi smakami, ale doceniamy również rodzime produkty, dlatego można zjeść
u nas doskonały, soczysty schab ze świni złotnickiej czy delikatnego kurczaka kukurydzianego – dodaje pani Justyna. 

Wycieczka na prawy brzeg Odry

Rydla 52 z założenia miało być restauracją dla mieszkańców prawobrzeża, jednak lokalizacja w sercu osiedla Słonecznego nie jest przeszkodą dla gości z całego Szczecina i okolic, którzy doceniają jakość serwowanych potraw i atmosferę w lokalu. 

– To, co tak naprawdę tworzy naszą restaurację, to nasi goście. Równie ważne jest dla nas spełnienie oczekiwań dzieci, które przychodzą z rodzicami na pizzę i pyszny domowy deser, a przy okazji mogą podejrzeć pracę naszych kucharzy w otwartej kuchni, jak i gości biznesowych, którzy organizują u nas duże spotkania firmowe. Do każdego podchodzimy indywidualnie, jesteśmy elastyczni i otwarci – słuchamy i szukamy najlepszych rozwiązań, dostosowując się do ich preferencji – opowiada managerka lokalu. 

Lokal jest idealnym miejscem na lunche biznesowe. Duży parking i eleganckie wnętrze zapewniają komfortowe warunki dla tego typu spotkań. Wiele przedsiębiorstw organizuje również nieformalne eventy dla swoich pracowników. Pojawiły się pierwsze zapisy na firmowe kolacje wigilijne. – Dzięki specjalnej ofercie nasi goście będą mogli miło spędzić czas w gronie kolegów z pracy oraz spróbować wyjątkowych dań nawiązujących do świątecznych smaków m.in. piernikowych ciastek czy delikatnego kremu grzybowego – zachęca pani Justyna. Tego wszystkiego można doświadczyć jeszcze w tym roku. Na wiosnę natomiast powstanie przed lokalem ogródek gastronomiczny, w którym będzie można zjeść obiad lub kolację na świeżym powietrzu.

Zachęcamy do odwiedzenia tego wyjątkowego miejsca. Szczegółowe informacje i menu dostępne są stronie www.rydla52.pl oraz na Facebooku @rydla52.

Rezerwacje przyjmowane są telefonicznie +48 885 907 050.

Rydla 52 Restaurant & Bar
11( 132)
Listopad'19