Wigilijne wariacje

Według ludowej tradycji w niezwykłą noc wigilijną na stole nie może zabraknąć darów natury z pól, sadów, lasów oraz oczywiście wody. Dawniej wszystko to miało znaczenie i mimo, że dziś pierwotna symbolika wybranych potraw się zatarła, nikt z nas chyba nie wyobraża sobie gwiazdkowego wieczoru bez ryb, barszczu czy pierogów. Wigilia to jeden z nielicznych w roku dni gromadzących przy wspólnym stole całą rodzinę i najbliższych, dlatego warto szczególnie zadbać o smak i wygląd przygotowanych potraw.

Autor

Bataty

Paszteciki z kapustą i grzybami

  • 800 g mąki
  • 80 g drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • około 600 ml ciepłej wody
  • kapusta kiszona ok 2 kg
  • 50 g podgrzybków suszonych
  • 50 ml oleju
  • dwie cebule
  • jajko
  • śmietanka 30% - 3 łyżki

Mieszamy razem drożdże, cukier, 6 łyżek mąki i 300 ml wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy sól i oliwę, mieszamy. Łączymy z powstałym rozczynem, stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy do powstania jednolitej masy. Ciasto musi odklejać się od rąk. Przykrywamy ciasto ręcznikiem papierowym lub ściereczką i odstawiamy na kolejne 20 min w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Odciskamy sok z kapusty, wkładamy do garnka, zalewamy ok 2 l wody i gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie. W między czasie do małego rondelka wkładamy grzyby, zalewamy ok 0,5 l wody i gotujemy przez ok 20 min, po czym zawartość rondla przelewamy do garnka z gotującą się kapustą i dalej gotujemy. Gdy kapusta i grzyby są miękkie, przekładamy na duży durszlak i zastawiamy żeby kapusta i grzyby wystygły i wyschły.

Cebulkę kroimy w kostkę, na patelnię wlewamy olej i nakładamy cebulę, włączamy palnik i smażymy na średnim ogniu, aż cebula zmięknie. Kapustę drobno kroimy przekładamy do miski, dodajemy cebulę razem z olejem, w którym była smażona. Mieszamy, dodajemy pierz czarny świeżo mielony, odrobinę soli i łyżeczkę cukru, mieszamy.

Ciasto dzielimy na cztery części, wyjmujemy jedną, a reszta zostaje pod przykryciem. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, w środkowej części krótszego boku układamy kopczyk farszu po całej długości ciasta, następnie nakładamy całość zwijamy w walec, kroimy w kawałki o długości 3-4 cm. P

aszteciki smarujemy żółtkiem z 3 łyżkami śmietanki
  wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, pieczemy 15-18 minut do momentu zarumienienia się.

Sernik rosa

  • 1,2 kg twarogu mielonego
  • 2x budyń waniliowy
  • 6 jajek (białka na górę na piankę)
  • 600g mleka
  • 200g cukru
  • 100g oleju

2 jajka i 4 żółtka (4 białka odłożyć na bezę) ubić z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty biały krem. Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując.

W oddzielnej misce wymieszać mleko z sypkimi budyniami. Stopniowo wlewać otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach. Na koniec wlewać olej roślinny. Otrzymana masa serowa będzie bardzo rzadka.

Delikatnie wylać ją na blachę o wymiarach 25x40 cm i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestawić na 150°C.

Pianka:

  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek

Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijać z cukrem przez na sztywną i gęstą pianę.

Wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. 

Piec w 150 °C 15 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Po około 1/2 godzinie zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy, po 1 godzinie powinny pojawić się już wszystkie.
 

Zakwas na barszcz świąteczny

  • buraki - 1,5 kg
  • woda - 1,5 l
  • sól kamienna niejodowana - 1,5 łyżki
  • czosnek - 3 ząbki
  • jabłko – 2 sztuki
  • liść laurowy - 1 szt
  • ziele angielskie - 4 szt

Buraki obierz, pokrój w plasterki, jabłka umyj i pokrój w plastry. Dodaj do nich ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. Zalej przegotowaną i ostudzoną wodą z solą (musi pokryć wszystkie kawałki warzyw). Naczynie przykryj kawałkiem tkaniny (np. gazą), odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni.

12( 133)
Grudzień'19