Co dobrego w Nowej Rzeźni

Wakacje to dla branży gastronomicznej czas wytężonej pracy, a właśnie na ten okres przypadł początek działalności restauracji Nowa Rzeźnia. Sprawdziliśmy, co najbardziej przypadło do gustu gościom lokalu, wyróżniającego się m.in. jednym z najpiękniejszych widoków na Szczecin.

galeria

Oprócz klientów indywidualnych, Nowa Rzeźnia obsługuje także kameralne imprezy urodzinowe czy biznesowe, przyjęcia weselne oraz wydarzenia żeglarskie, do których organizacji zapewnia osobną salę z projektorami i nagłośnieniem. Wszystkich jednak w takim samym stopniu w menu przyciąga  przede wszystkim zestaw potraw ze Szczecinem w nazwie.

Dania regionalne

Inspirując się bogatą historią Szczecina i książkami kucharskimi z przepisami sięgającymi XVI wieku szef kuchni, Krzysztof Łosiewicz, serwuje kuchnię zachodniopomorską, czyli mieszankę smaków polskich, niemieckich, szwedzkich czy francuskich. Goście uwielbiają bazującą na różnych rodzajach mięs potrawkę szczecińską i tatara z jelenia podawanego pod kloszem z kiszonkami – dzięki zadymieniu całość prezentuje się niezwykle efektownie i przypomina las we mgle. Świetnie przyjęły się też ryby słodkowodne – zupa rybna św. Anny, podawany na korzennym sosie sandacz po szczecińsku oraz terrina z suma z chipsem z konopii. Regionalny wydźwięk ma także ulubione danie wegańskie – pieczeń z selera na podpłomykach i z orzechami włoskimi. Nazwa to jednak nie wszystko – liczy się przede wszystkim pochodzenie składników i smak, dlatego owoce i warzywa dostarczane są z gospodarstwa ekologicznego Dobrodziej, a deser z białej czekolady zestawiona jest z musem z rokitnika, rośliny, która porasta nadmorskie wydmy. W bogatym wyborze win znajdziemy m.in. te z babinieckiej winnicy Kojder, a kawa pochodzi ze szczecińskiej palarni Korona, najstarszej działającej palarni kawy w Polsce.

Raki i ślimaki

Portowy charakter miasta podkreślają także, a może przede wszystkim raki – tak rzadko spotykane w szczecińskich restauracjach, w Nowej Rzeźni przyrządzone są jako niezwykłe smakołyki. Do ulubionego wina można więc zamówić półkilową miskę raków na sosie maślano-winno-ziołowym i schrupać je z wypiekanym na miejscu pieczywem. Rak efektownie wieńczy też stek z kalafiora. Również pochodzące ze Skolwina ślimaki, podawane na mchu, przygotowane są z masełkiem rakowym.
W roli głównej występują także w uwielbianej zupie rakowej bisque – niezwykle delikatnej i kremowej, przygotowanej na pomidorach, maśle i z pierożkiem z nadzieniem z szyjek rakowych. Jednym zdaniem: nowoczesne menu oddające ducha Szczecina – trzeba go spróbować.

 

 
Restauracja Nowa Rzeźnia
ul. Tadeusza Wendy 14
Szczecin

tel. 574 618 428
kontakt@nowarzeznia.pl       

www.facebook.com/nowarzeznia
www.nowarzeznia.pl

 
5( 138)
Wrzesień'20