Eko ciekawostki

Autor

Karolina Wysocka

Zielony Szczecin

Nie od dziś wiadomo, że Szczecin zielenią stoi. Tej jesieni zostaną posadzone kolejne tysiące roślin! W przestrzeni miasta pojawią się nowe kwiaty, krzewy oraz drzewa. Wśród nich swoje miejsce znajdą: brzozy, buki, graby, jarząby, jesiony, kasztanowce, a także róże, trzmieliny japońskie i tawuły. Wszystko wraz z roczną pielęgnacją. Nowe rośliny będzie można podziwiać m.in. na Podzamczu, trawniku przy Nowym Rynku, przy ulicach Kuśnierskiej, Grodzkiej, Europejskiej, Kasjopei, Hożej, Ściegiennego, Mickiewicza, Floriana Szarego, Romera, Rydla, a także rondzie Giedroycia czy skwerze Guido Recka. Planowane są już kolejne nasadzenia.

Fotowoltaika na szpitalu

Szpital przy Unii Lubelskiej zaoszczędzi na rachunkach za prąd. Niedawno na jego budynkach pojawiły się panele fotowoltaiczne, a placówka uruchomiła swoją elektrownię. To potężna ekologiczna inwestycja! Instalacja nie tylko wytworzy energię na potrzeby szpitala, ale też pozwoli na ochronę środowiska i wygeneruje oszczędności na rachunkach placówki. Elektrownia ma produkować od 20 do 65% prądu zużywanego przez szpital. Wszystko będzie zależeć od warunków atmosferycznych. Inwestycja została zrealizowana w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego. W podobne systemy w przyszłości mają zostać wyposażone kolejne lokalne szpitale.

 

Pomoc motylom

Zmiany klimatu oraz duża ingerencja człowieka w przyrodę to śmiertelne zagrożenie dla motyli. Według niemieckiego biologa i zoologa Josefa H. Reichholfa w ciągu ostatnich 50 lat wyginęło 80% tych skrzydlatych istot! W dzisiejszym świecie te kruche, piękne i bezbronne owady muszą mierzyć się z wieloma zagrożeniami. Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge podpowiadają jak im pomóc – powinniśmy nasz krajobraz czynić bardziej zróżnicowanym. Co możemy zrobić? Badacze i miłośnicy przyrody z różnych stron świata polecają: zamiast trawników postawić na pola pełne barwnych roślin, a w ogrodach oraz na balkonach sadzić ulubione przez motyle kwiaty, np. budleje, jeżówki, rudbekie, lawendy, wrzosy, astry, szałwie, cynie oraz dalie.

 

Więcej roślinnych produktów

Polacy jedzą mniej mięsa i chętniej sięgają po wegańskie produkty. Powodują nimi cele zdrowotne, etyczne oraz ekologiczne. Według raportu Głównego Urzędu Statystycznego, w 2019 zmniejszyliśmy ilość spożywanego mięsa aż o 20%. Inne źródło podaje, że już 43% Polaków nie je lub ogranicza spożycie mięsa. W reakcji na zachowanie konsumentów, producenci żywności wprowadzili ostatnio wiele roślinnych produktów do największych supermarketów. Wybór jest coraz większy, a statystyczny Polak zjadł o 15,9 kg mniej mięsa niż w poprzednim roku! Chętniej za to sięgamy po roślinne kiełbaski, pasty do pieczywa, burgery, klopsy, kotlety czy pierogi.

Stop marnowaniu pieczywa

Naukowcy pomogą zmniejszyć straty pieczywa. Piekarnie z całej Polski mogą podjąć współpracę z badaczami z PAN i współtworzyć aplikację, która ograniczy marnotrawienie żywności. Program pozwoli tak zaplanować produkcję, żeby całe pieczywo udało się sprzedać. Obecnie szacuje się, że w polskich piekarniach powstaje średnio od kilku do kilkunastu ton odpadów piekarniczych w tygodniu. To nie tylko ogromne marnotrawstwo żywności, ale też niepotrzebne zużycie energii. Projekt PrO4Bake rozpoczął się w 2020 roku i będzie trwał dwa lata. Uczestniczą w nim Polska, Dania, Szwecja, Hiszpania, Niemcy oraz Włochy. Inicjatywa została nominowana do nagrody EIT Innovators Award 2020.

Oszczędna gospodarka żywności

Według analiz badaczek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu: w czasie lockdownu spowodowanego przez koronawirusa Polacy marnowali mniej żywności. Rzadziej wyrzucaliśmy zwłaszcza owoce, warzywa i produkty mleczne. Badanie zaskoczyło naukowców, którzy spodziewali się, że marnotrawstwo w czasie tygodni zamknięcia w domach będzie większe. Okazało się, że w trudnym czasie lepiej umieliśmy zagospodarować żywność. Podobne wnioski płynęły z badań w Chinach, Tunezji oraz Katarze. Pandemia zmieniła nawyki gospodarowania żywnością w wielu krajach i pozytywnie wpłynęła na wypracowanie nowych nawyków dotyczących oszczędzania, przechowywania i spożywania resztek.

Ekologiczne Towarzystwo 

Powołano Polskie Towarzystwo Ekologiczne. Ma ono na celu rozwijanie i propagowanie ekologii jako dziedziny nauki oraz wspieranie jej stosowania w praktyce. Działalność Towarzystwa będzie kontynuacją i rozwinięciem działań wcześniejszego towarzystwa o tej nazwie, które działało w latach 90. XX wieku i na początku wieku XXI. Celem inicjatywy jest integracja środowiska naukowców, wspieranie stosowania tej dziedziny oraz pełnienie funkcji doradczych i konsultacyjnych. Szczególnie ważnym kontekstem dla Towarzystwa są wyzwania związane ze zmianami klimatycznymi oraz degradacją środowiska naturalnego. Włączyć się w inicjatywę mogą osoby prowadzące działalność naukową lub edukacyjną w dziedzinie ekologii. 

 

Polacy a środowisko

Według badań SW Research w ramach projektu Ekobarometr co piąty Polak jest eko-entuzjastą. Najbardziej ochroną środowiska przejmują się ludzie powyżej 45 roku życia, mieszkający w miejscowościach do 100 tys. mieszkańców. W ich gronie najwięcej jest kobiet. Stanowią dwie trzecie tej grupy. Szacuje się, że około 8 mln osób w naszym kraju odznacza się proekologicznym podejściem. Mają oni głęboko zakorzenioną potrzebę dbania o środowisko. Entuzjaści ekologii na zakupy biorą własną torbę, segregują śmierci, oszczędzają wodę i gaszą światło po wyjściu z pomieszczenia. Troskę o środowisko łączą ze świadomością różnych praktyk zielonego marketingu.

Krzywy Las ma sponsora

Krzywy Las zyskał bogatego sponsora. W ciągu dwóch lat ma zostać zrewitalizowany. Fundacja PGE podpisała umowę z Gminą Gryfino i przekazała środki na stworzenie projektu edukacyjnego i turystycznego na terenie Krzywego Lasu. Ten wyjątkowy zielony zakątek to pomnik przyrody, a dokładniej skupisko blisko stuletnich sosen wykrzywionych w charakterystyczny, nietypowy sposób. Jakiś czas temu znalazł się na liście magicznych miejsc według „Daily Mail”, pisał też o nim „The New York Times”. Serwis internetowy Taxi2airport stworzył zaś listę najczęściej tagowanych lasów na Instagramie i nasza zachodniopomorska osobliwość przyrodnicza znalazła się w gronie najpopularniejszych. Niestety niektóre z drzew, ze względu na swój wiek, zaczynają zamierać. Wsparcie PGE pozwoli ochronić niezwykły las koło Gryfina.

 

Natura na receptę

W Finlandii lekarze przepisują chorym spacer po lesie zamiast tabletek. W Korei Południowej powstają lecznicze zielone zakątki, które pozwalają odreagować stres. Regularne przebywanie wśród natury to najlepsze antidotum na wiele schorzeń cywilizacyjnych, w tym depresję oraz otyłość. Co więcej, zielone sąsiedztwo ma związek z niższą śmiertelnością oraz mniejszą ilością hormonów stresu krążących we krwi. Kontakt z naturą regeneruje nasz mózg i zwiększa jego wydajność. Coraz więcej badań potwierdza pozytywny wpływ natury na człowieka. Kontakt z przyrodą pozwala odpocząć, odstresować się, odprężyć. Już 50-minutowy spacer w otoczeniu drzew poprawia naszą zdolność skupienia uwagi!

7( 140)
Listopad'20