Bogactwo smaków

galeria

Gdy przygotowaliśmy już dekoracje świątecznego stołu, czas suto zastawić go tradycyjnymi potrawami. Wiosna to czas budzenia się z ospałości i zimowej ciężkości dlatego idąc tym tropem nadajcie potrawom lekkości i subtelności. Podglądamy mistrzów kuchni przy pracy i podpowiadamy wam jakim Wielkanocnym menu zaskoczycie rodzinę.

Jednym z pomysłów na urozmaicenie Wielkanocnego stołu, jest metamorfoza tradycyjnych światecznych dań. Piotr Kułakowski, szef kuchni "Secesja Cafe" zachęca do otwartości w stosowaniu ziół i dodatków wzbogacających zarówno smak jak i wygląd dań. Oprócz tradycyjnych, świątecznych potraw takich jak pieczone mięsa i pasztety poleca nam jajka faszerowane kawiorem, grzybami lub wędzonym łososiem. Jako danie
główne proponuje roladę z indyka z estragonem, przepiórczym jajkiem i suszonymi pomidorami. Może być serwowana z sosem żurawinowym i gnocchi
szpinakowym. Kolejnym przysmakiem może być królik na carpaccio z marynowanych buraków podawany z puree brokułowo-ziemniaczanym i sosem z borowików. 

Na stole nie powinno jednak zabraknąć odrobiny tradycji. Obok eksperymentalnego menu proponujemy zachować baby drożdżowe, czy mazurki. Dla tych, którzy mają ochotę własnoręcznie kultywować tradycję proponujemy sprawdzony, dobry przepis. Romana …..(???????) właścicielka "Cukierni domowa" zdradza czytelnikom "Prestiżu" najlepszy przepis na babkę drożdżową. Aby ciasto idealnie wkomponowało się w klimat świąt można je dodatkowo przyozdobić dekoracjami związanymi z Wielkanocą takimi jak: kurczaczki, zajączki, czy pisanki.

BABA DROŻDŻOWA

1 litr mleka, 20 jajek,15 dkg drożdży, 0,50 kg cukru, 0,50 kg masła, 2 kg mąki, rodzynki w/g uznania

Z mleka, drożdży, części mąki i części cukru zrobić rozczyn i poczekać, aż dwa razy zwiększy swoją objętość. Utrzeć jajka z cukrem. Połączyć wszystkie składniki oprócz masła i wyrobić ciasto. Na końcu dodać roztopione ale nie gorące masło i odstawić do wyrośnięcia.
Nakładać do formy po 1/2 objętości. Piec w temperaturze 160-180 C około 30 minut. Polać lukrem.

Podziękowania dla:
Piotra Kułakowskiego, szefa
kuchni "Secesja Cafe"

Romany Mierzwińskiej
z "Cukierni domowej"
za przygotowanie potraw
i ciast do sesji.

Zdjęcia: Sebastian Wołosz
Przygotowanie: Kamila Szymczak, Daria Prochenka, Konrad Kupis

Prestiż magazyn szczeciński
( 44)
Kwiecień'11
gajda