I wszystko jasne

Przestronne wnętrze dwupoziomowego mieszkania na Warszewie jest jasne i funkcjonalne. Rozległy ogród za domem zachęca do wypoczynku. To idealne lokum dla młodego małżeństwa z dzieckiem.

Autor

Weronika Bulicz

Harmonijna kompozycja wnętrza daje się zauważyć już od progu – przeplatają się tu głównie dwa odcienie barw z przeciwnych biegunów – czerni i bieli.

Cała powierzchnia podłogi dolnego poziomu mieszkania jest wyłożona jednakowymi, dużymi kaflami z białego szkliwionego gresu – duże, kwadratowe tafle i jednolita podłoga w cały wnętrzu pozwala je optycznie uspójnić i powiększyć.

Przestrzeń salonu została podzielona na dwie części – wypoczynkową i jadalną. Z części jadalnej wygodnie przechodzi się do kuchni, a może też zostać ona otwarta na taras, będący przedmurzem rozległego słonecznego ogrodu z głębokim oczkiem wodnym.

Biały stół z lakierowanego drewna otoczony jest prostymi w formie krzesłami obitymi kremową skórą. Kolor nawiązuje do obicia kanapy i fotela znajdujących się w strefie wypoczynkowej. To pozwala stworzyć wrażenie jednolitego wnętrza, którego funkcje cały czas się przenikają.

Ciekawym rozwiązaniem okazało się użycie elementów mebli kuchennych, które pozwoliły stworzyć na ścianie jadalni barek – trunki są pod ręką, a zabudowa nawiązuje do znajdującej się naprzeciwko kuchni.
Projekt autorstwa specjalistów z salonu kuchni VIP założył wykorzystanie białych lakierowanych frontów – wysoki połysk to zresztą motyw przewodni we wszystkich pomieszczeniach tego domu. Fronty dolnych szafek, pod ciągiem roboczym są białe, natomiast ścianka, w której ukryto nie tylko szafki, ale i kuchenne sprzęty, utrzymane są w tonacji szarości. Istotnymi akcentami są kryształowy okap nad płytą grzewczą oraz front wiszącej szafki, na który nadrukowany został obraz przedstawiający drogę mleczną – odrobina kosmicznej siły w tym surowym, a jednak dość ciepłym wnętrzu. Blat ciągu roboczego pokryty został szarym granitem (tym samym materiałem wykończono kominek znajdujący się na rogu – na styku pokoju dziennego, kuchni i jadalni). Duże drzwi balkonowe oraz kuchenne okno wpuszczają do pomieszczenia dużo światła.

Klatka schodowa prowadząca na drugi poziom stanowi interesującą kontynuację przedpokoju. Gdy przekraczamy próg tego domu, na ścianach wita nas opalizująca tapeta o wzorze pipety. W pierwszej części pomieszczenia jest biała, o jasno – perłowym połysku. W drugiej zaś jest czarna, z ciemno-szarym perłowym połyskiem. Ładnie na ciemnym tle wyglądają białe drewniane schody otoczone szklaną poręczą.

Zwieńczeniem tej czarno – białej klatki schodowej jest imponujący kryształowy żyrandol, który ją oświetla. Drugi poziom domu to część przeznaczona tylko dla domowników. Wyłożona w całości (za wyjątkiem łazienki) białymi miękkimi wykładzinami, jest przytulna, jasna i miła. Pokój synka, oprócz mebli potrzebnych niemowlęciu, został wyposażony w wygodny szezlong, na którym mogą spocząć znużeni rodzice. Sypialnia gospodarzy utrzymana w bieli sprzyja relaksowi.
Łazienka na górnym poziomie nawiązuje do kolorystyki całej góry – utrzymana jest w bieli. Jednak widać tu analogię do mniejszej łazienki z parteru: powtarza się motyw złota. Wokół wanny wyłożono szklane kafle podklejone złotym materiałem o ciekawej fakturze. Łazienka na dole jest utrzymana w prawdziwym stylu glamour – czerń w połączeniu ze złotem – kafli oraz frontów zabudowy pod blatem z umywalką – daje niezwykle elegancki efekt dyskretnego, nieprzesadzonego przepychu.

Prestiż magazyn szczeciński
5( 56)
Maj'12
gajda