Fenomenalny placek

To prawdopodobnie najpopularniejsze danie na świecie, jeśli nie na pewno. Nikt nie wie tak naprawdę na czym polega fenomen tego kulinarnego dzieła, ale nie potrafimy się mu oprzeć. Dzieci i dorośli. Wszyscy kochają pizzę.

Autor

Aneta Dolega

galeria

Dlaczego akurat pizza jest tak niesamowita, że wszyscy ją jedzą? – zastanawia się Mariusz Kuzio, szef kuchni Trattoria Toscana. – Moim zdaniem fenomen tej potrawy tkwi w jej prostocie. Prawdziwa włoska pizza, jaką i my robimy, oprócz ciasta, sera i sosu pomidorowego, składa się z niewielu dodatków. Podstawą są świeże składniki. Dzięki prostej formie zawsze wyczuwamy ich smak. I chyba dlatego tak ją lubimy, pomimo iż nie jest wyszukanym daniem.

Zgadza się, pizza jako upieczony zbożowy placek z dowolnym składnikiem na górze jest potrawą nieco… banalną. I do tego na samym początku swojego istnienia uchodziła za przysmak wśród włoskiej biedoty z przyczyn prozaicznych. Pizza to w końcu sztandarowe danie z cyklu „coś z niczego”. Narodziła się w Neapolu a do „wielkiego świata” trafiła w XIX wieku. Prawdziwą legendą obrosła wizyta włoskiej pary królewskiej Humberta I z małżonką Małgorzatą Sabaudzką w Neapolu. W 1889 r. kucharz Reallaele Esposito przygotował dla gości trzy rodzaje pizzy. Jedna z nich szczególnie zachwyciła królową. Jej uwagę przykuła kolorystyka pizzy, nawiązująca do flagi zjednoczonych Włoch. Spód pizzy pokryty był białymi plastrami sera mozarella, czerwonymi pomidorami i zielonymi liśćmi bazylii.

– Mozarella, południowe pomidory (z polskich nadają się wyłącznie malinówki) i ciasto, ale bardzo cienkie – tak wygląda klasyczna włoska pizza – prezentuje szef kuchni. – Oczywiście wszystko musi być świeże i jeśli to możliwe oryginalne, czyli włoskie.

Do tego nasz przepyszny placek nie może być przygotowywany w byle piekarniku. Musi być piec.

– Żeby nasza pizza była wyjątkowa i smakowała idealnie, sprowadziliśmy piec z włoskiej Modeny – wyznaje Jolanta Juszczak, właścicielka Trattoria Toscana. – Podróżujemy z mężem do Włoch regularnie. Podpatrujemy jak to robią najlepsi i staramy się zaszczepić to w naszej restauracji. Dlatego też pizza musi być identyczna jak ta, którą jemy w słonecznej Italii.

Pizza ma też dar jednoczenia ludzi. Jej prosty skład, dowolność składników i niebanalny kształt oraz sam sposób jedzenia, czyli rękoma, powodują, że wszyscy wobec niej są równi.

– Włoska kuchnia jest po prostu pyszna, a pizza jest tego najlepszym przykładem – stwierdza z uśmiechem Jolanta Juszczak. – Czuć w niej słońce, temperament. Samo jedzenie już wywołuje radość.

Prestiż magazyn szczeciński
4( 70)
Kwiecień'14