Apetyczne mamma mia!

"L'appetito vien mangiando". Tyle i wystarczająco tyle można powiedzieć o włoskiej kuchni, używając języka mieszkańców słonecznej Italii.

Autor

Aneta Dolega

Nie ma chyba nikogo kto zaprzeczyłby, że w przypadku tej kuchni apetyt rośnie w miarę jedzenia. Fantastyczne smaki i radość z gotowania – Włosi potrafią cieszyć się z jedzenia. Anna Lucci w książce „Prosto i presto” bardzo trafnie to ujęła: „Włosi gotują i jedzą z radością. Czuje się, że do gaarnków wkładają mnóstwo pozytywnej energii. Gdy biegają między nimi, a potem zasiadają całymi rodzinami do stołu, robiąc to z radościąz – nawet co chwila łapią się za głowę i wykrzykują „mamma mia!”. Gotują jakby przygrywała im do tego muzyka Vivaldiego”.

W Trattori Toscana odnajdziemy tę radość i… melodię. W tym miesiącu mamy dla Was dania z dwóch różnych regionów Włoch. Obie propozycje zachwycają różnorodnością smaków i przyjemnym dźwiękiem, jaki rozchodzi się po podniebieniu. Rejony Sycylii i Toskanii penetrował w swej kuchni szef Mariusz Kuzio.

Toskański makaron z wołowiną

To wysoko energetyczne, treściwe danie idealne na zimne wieczory. Jego podstawę stanowi makaron tagliatelle gotowany oczywiście al dente, kurki i najlepsza polędwica wołowa z krów rasy Hareford i Charolaise. To ona jest clou całej potrawy. Odpowiednio przyrządzona, dosłownie rozpływa się  w ustach. Smak jest nie do opisania. Tutaj wino jest obowiązkowe, najlepiej czerwone.

Przystawka sycylijska z ryb i owoców morza

Delikatna potrawa, która może być przyjemnym wstępem do dalszej uczty. Jej wegetariańską część stanowi aromatyczna caponata, czyli smażony bakłażan z oliwkami kalamata, kaparami i papryką oraz parmigiana - zapiekane bakłażany z pomidorami i parmezanem. Kolejnym składnikiem przystawki są muszle św. Jakuba  zapiekane z masłem bazyliowym i bułką tartą. Na talerzu znajdziemy również omułki, krewetki, kalmary i kalmaretki. Całość zamyka wyborny tuńczyk marynowany w oliwie, imbirze i rozmarynie. Do tej potrawy świetnie pasuje dobrze schłodzone białe wino albo woda.

Prestiż magazyn szczeciński
2( 79)
luty'15
gajda